Poezija iz prve ruke - Sonja Kušec

Susret 16.05.2019. | četvrtak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati Sonja Kušec
Sonja Kušec rođena u Zagrebu, 29. studenog 1960. Ondje uz Klasičnu gimnaziju završava i srednju glazbenu školu „Pavao Markovac“ (flauta), te upisuje studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.
Od 1985. radi kao nastavnica matematike na srednjoj školi. Majka je dvoje odrasle djece.
Poput mnogih drugih, još u djetinjstvu i mladosti piše poeziju, no prestaje u razdoblju u kojem se posvećuje obitelji i poslu. Vraća se poeziji poslije 2005., te 2008. izdaje svoju prvu zbirku pjesama pod naslovom „Osni presjek“, nakon čega sve intenzivnije piše. Pohađa nekoliko radionica kratke priče i poezije u „Booksi“ (voditelj Zoran Ferić) i CEKAPE-u (voditelji Miroslav Mićanović i Branko Čegec).
Od 2009. redovno govori svoju poeziju na tribini Jutro poezije, a od 2016. članica je i Udruge umjetnika Vjekoslav Majer i KLD Rešetari, no gostuje i na drugim pjesničkim tribinama i susretima.
Za svoje pjesme i kratke priče dobila je više pohvala, a i nekoliko nagrada, te su objavljivane na internetu i u više skupnih zbirki. Samoj autorici posebno su drage srebrna bravura na Pričiginu 2012. za priču „Sidro“, nagrada Muzeja anđela u Varaždinu 2015. za priču „Drvo, stranac, bicikl“, pohvala na natječaju za najljepšu pjesmu Gradske knjižnice Solin 2015. za pjesmu „Kruška“, te treća nagrada na natječaju Palić u Subotici 2016. za pjesmu „Otac“.
Priče „Vrata“ i „Bez šavova“ ušle su u finale natječaja na Danima kratkopričaša u Samoboru 2015. i 2016., te su objavljene u prigodnim zbornicima.
Knjiga „Pjevam i pričam“ važan je iskorak autorice prema javnosti, znanim i neznanim potencijalnim čitateljima, te kao još nezavršena životna priča, još nezatvoren krug, sa željom da u njemu svaki čitatelj pronađe svoje „točke dodira“, prepozna i osjeti vlastite misli i osjećaje. Je li doista tako, znat će se tek kada knjiga zaživi vlastitim životom. Životom u kojem je sama autorica tek mali, inicijalni dio.