Poljima ženstvenosti

Izložba 16.04.2018. - 11.05.2018. Knjižnica Dugave Tatjana Samaržija
Tatjana Samaržija (1960) živi i stvara u Puli. Nakon uspjeha u poslovnom okruženju, uređenju interijera (oslikavanje platna, tkanina, zidova ) otkriva ljubav prema slikarstvu te se njime sada već bavi dugi niz godina. Slikarica neprekidno istražuje, stvara nove izazove. Iskustvo učenja, neprestano istraživanje novih tehnika, inspiracija su za njeno daljnje stvaralaštvo. Slike su joj inspirirane iluzijama te bojama i teksturama koje je autorica susrela prilikom osobnih kreativnih putovanja. Godine 2014. u potpunosti se prepušta slikarstvu koristeći sve tehnike slikanja (akrilne boje, strukturne paste, olovka, uljne pastele, ugljen...)
Zbog velikog interesa javnosti slikarica aktivnije izlaže. Izložba "Poljima ženstvenosti" prva joj je samostalna izložba u Zagrebu.


Iz likovne kritike

"Pojavom slikarice Tatjane Samaržije, likovna scena Pule postala je bogatija i suptilnija. Možemo govoriti o svojevrsnoj razradi stvarnosti obogaćenoj emocionalnim i duhovnim razmišljanjima, svijeta mirisa tišine.
Jasan svijet figuracije u izraženom crtežu i naglašenom onoričkom koloritu vodi nas iz slike u sliku. Vječna tema – Žena – Tatjana molovski proživljava svoje vizije akta, igrajući se laganom ekspresijom pastelnog kolorita. Višeslojni namazi boje dominiraju, ali osnova je crtež koji je sveprisutan i nevidljiv nositelj djela. On pokreće konstrukciju slike uvodeći je u dimenziju postojanja smirujućeg i laganog poteza. Boja nikada nije čista već se javljaju teksture u više slojeva tvoreći formu iz djela u djelo.
Opus akta žene temelji se na duboko proživljenom emocionalno-poetskom stanju. Negdje iz podsvijesti nesvjesno je nastala erupcija odsanjanog. Impresije su izvirale iz najtananijeg dijela duše u čudesnom i magičnom koloritu. Performanca Tatjanine lirske duše jasno se oslikava na njenim sanjajućim slikama. Holistički duh stvaranja vodi nas slijedeći svoj put ka jednoj izuzetnoj prepoznatljivosti, vrlo emotivno izgrađenog stila.
Logično je da se referirajući na prethodno autorica odlučuje dalje istraživati u apstrakciji. Ne odstupa od svojih izgrađenih načela originalnosti, otkriva nove svjetove stvaralaštva koja se nadopunjuju sinapsom uplovljavajući u univerzum." 
Muris Čorbić, slikar


Svečano otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 16. travnja 2018. s početkom u 18:30 sati
U programu otvorenja sudjeluju:
Ljiljana Đurđević, pjesnikinja
Zvonimir Varga, glazbenik
Barbara Bračun, konceptualna umjetnica (kritički osvrt)