Poljubi me poljupcem

Izložba 26.01.2018. - 28.02.2018. Knjižnica Kustošija
Prije četiri godine u našoj priči 'sva lica poljupca' pričali smo Vam o tome što poljubac jest, kakav sve on može biti te ste saznali da je 5. veljača, odnosno 6. srpnja Međunarodni dan ljubljenja i da se znanost koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.
 
Podsjećamo Vas da se poljupcem smatra dodir usnama kao gesta naklonosti, bezličan pozdrav, izraz poštovanja ili najintenzivniji ljubavni trenutak.  Poljubaca je raznovrsnih, pa tako razlikujemo čestitarski, konvencionalni ili društveni, platonski, donovski, leptirski, eskimski, kafkijanski i ničeovski poljubac te slijepi i orgazmički poljubac kao i francuski poljubac. Najpoznatiji poljubac u povijesti čovječanstva je svakako Judin poljubac.
 
U nastavku priče o poljupcima i ljubljenju saznajte koje su sve dobrobiti ljubljenja za Vaše zdravlje te što kažu istraživanja filematologa o ljubljenju žena i muškaraca.
Osim što je ljubljenje zdravo, ipak se 10%  svjetskog stanovništva ne ljubi uopće,  jer ne poznaju taj običaj. Neki ljudi pate od filemafobije i boje se ljubljenja, a u nekim zemljama je ljubljenje posve zabranjeno.  Premda se ljubljenje prvi put spominje kod starih Sumerana, povjesničari ističu da se običaj ljubljenja u Europi raširio zahvaljujući Aleksandru Velikom.
 
Dali smo vam četiri godine da isprobate 'sva lica poljupca' te se nadamo da ste puno toga isprobali i naučili. Vidimo se i čujemo ponovno za četiri godine i koji dan, a do tada budite zdravi, informirani, voljeni, ljubljeni, poljubljeni, izljubljeni i zaljubljeni!
 
 
Izvori: (25.1.2018.)
URL: https://www.eharmony.com/dating-advice/dating/kiss-and-tell-what-women-and-men-want-in-a-kiss/
URL: http://www.telegram.hr/zivot/devet-zanimljivih-cinjenica-o-ljubljenju-ukljucujuci-i-onu-da-se-10-posto-ljudi-na-svijetu-ne-ljubi/
URL: http://www.foxnews.com/health/2017/02/20/8-surprising-health-benefits-kissing-never-knew-existed.html
URL: http://hr.wikipedia.org/wiki/Poljubac
Enfield, J. Reci mi kako se ljubiš - - - : intimna povijest poljupca. Zagreb : Hena com, 2007.