Poštanske marke Republike Hrvatske od 1991. do 2016.

Izložba 14.04.2017. - 17.07.2017. Knjižnica Medveščak Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Hrvatska pošta
"Ambasadori kulture, veleposlanici koji govore o važnim temama neke zemlje – su poštanske marke. Zadnja dva desetljeća svjedočimo vjerojatno najbržem tehnološkom napretku u smislu komunikacije. Kvalitetu i ujednačenost komunikacije zamijenili su drugi imperativi – brzina i sažetost informacije. Obogaćuje li nas to ili uskraćuje? Mišljenja su sigurno podvojena, ali zato treba iskoristiti najbolje od toga u najbolje svrhe. 
Prva poštanska marka Republike Hrvatske, Zračna pošta Zagreb – Dubrovnik, izdana je 9. rujna 1991. godine. Od tada pa do danas prošlo je više od 25 godina, a Hrvatska pošta je u tom razdoblju pustila u opticaj preko 1100 poštanskih maraka. Gledajući ih sve redom, iz njih se mogu iščitati brojne važne teme za Republiku Hrvatsku u čitavom tom razdoblju, kao i sve ono što pridonosi očuvanju tradicije i baštine. Na poštanskim markama zapisani su važni povijesni događaji, prirodne i kulturne ljepote, flora i fauna, sport, književnost ….; od sakralne tematike i etnografske baštine pa sve do komercijalnih tema. 
U povodu 20. obljetnice izdavanja poštanskih maraka 2011. godine izdana je publikacija u kojoj su prikazani svi motivi koji su obilježili to dvadesetogodišnje razdoblje, a od tada je izdano još preko 200 poštanskih maraka. I makar svaka nosi svoju vrijednost, i onu nominalnu i onu sadržajnu - svojom tematikom i motivom, neke su bile posebno zanimljive. Od poštanske marke Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, koja je osim motiva posebna i zbog korištenja infracrvene tehnike koja omogućuje vidljivost dvaju motiva preko marke koja je obilježila Dan broja 112 , tiskane fosforescentnom bojom koja svijetli u mraku , brojnih maraka u suradnji sa stranim poštanskim operatorima pa sve do 1000 marke. Upravo 1000 poštanska marka, objavljena 2015. godine obilježila je svih 999 koje su joj prethodile. 
Osim što se poštanskim markama označava da je poštarina plaćena, one su i danas mali predmet obožavanja. One su svima dostupna mala, a opet velika umjetnička djela. Njihove motive odabire Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH, a vizualno i grafički oblikuju ih ugledni dizajneri i umjetnici.
Vrijednost poštanske marke uvijek su, pa tako i danas, najviše cijenili filatelisti. Filatelisti iz Hrvatske, ali i svijeta, svoje bogate zbirke uvijek nadopunjavaju novim izdanjima. Upravo je zato Hrvatska pošta zadnjih godina poštanske marke Republike Hrvatske i ostale filatelističke proizvode učinila još dostupnijim otvaranjem internetske trgovine na stranici www.epostshop.hr. 
Kada se govori o poštanskim markama i njihovu sakupljanju, iznimno je lijepo vidjeti stasanje novih naraštaja filatelista, od osnovnoškolaca do studenata. Budući da su mladi ljudi danas uvelike usmjereni na društvene mreže, Hrvatska pošta godinama svaku poštansku marku promiče, među ostalim, i na društvenim mrežama, kao što su Facebook i Instagram. Tako marke dopiru i do mlađih generacija, ali i ostaju zapisane i u jednom drugom svijetu – onomu virtualnom." Hrvatska pošta