Potresna Zagrebalica – izložba fotografija Ane Šesto

Izložba 16.03.2021. - 26.04.2021. Knjižnica Kustošija Ana Šesto
Kad su 2016. Silvija i Ana Šesto objavile knjigu „Zagrebalica“ nisu ni slutile da će skoro četiri godine kasnije nastavak Zagrebalice nositi naslov „Potresna Zagrebalica“.

„Zagrebalica“ kroz kratke priče i crtice iz zagrebačke svakodnevice donosi i poetizirana autoričina sjećanja vezana uz Zagreb, sjećanja na prošla i izgubljena vremena, sjećanja na lokacije te ljude. Ana Šesto je zbirku opremila autorskim fotografijama Zagreba.

U „Potresnoj Zagrebalici“ Ana Šesto je fotografski zabilježila stradanja Zagreba u potresu 22. ožujka 2020. te poststradalničko razdoblje koje u kontinuitetu i dalje traje.

U očekivanju izdanja knjige „Potresne Zagrebalice“ pozivamo vas na razgledanje izložbe fotografija Ane Šesto u čast stradalom voljenom Zagrebu.

-----
Ana Šesto (1986.) je fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O’GRADA iz Zagreba. Bavi se organizacijom izložbi i drugih kreativnih događanja. Od 2019. redovito odlazi u London gdje pohađa radionice, fotografira te surađuje s Create Art Space London. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer za fotografskog dizajnera. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u s mag. radom „Fotografkinje od 70ih do danas“. Članica je HDLU-a i HZSU-a.
Sudjelovala je na dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih domaćih i međunarodnih izložbi. Snima za kazališta, umjetničke projekte i nakladničke kuće (kazalište Mala scena, Naklada Semafora, Knjiga u centru i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade…). Godine 2020. osvaja nagradu na „International Theater Photography Contest“ za predstavu „Ovca za cijeli život“ Martigen Matter. Iste godine knjiga s njezinim fotografijama „Miona daj šuti“ odabrana je među najljepše oblikovane knjige svijeta u sklopu natječaja „Best Book Design from all over the World“. Dobitnica je i nagrade „Kiklop“ kao dio tima (fotografija) knjige za djecu „Palac Sim i palac Tam“ (2014.). Knjiga „Zagrebalica“ jedan je od projekata koje ostvaruje u autorskom timu s majkom, književnicom Silvijom Šesto, uz koje organizira putujuće izložbe.

Izvori:
URL: https://anasesto.com/ (15.3.2021.) 
URL: https://www.facebook.com/Zagrebalica (15.3.2021.)