Pravo, krivo, pravo

Radionica 14.11.2017. - 26.06.2018. Knjižnica Knežija
“U ovom modernom vremenu, kada je sve mehanizirano, vrlo je simpatična ideja da sami sebi ispletete čarape. S dvjema iglama to je vrlo lako izvesti”, piše u praktičnom priručniku za suvremenu ženu “Carstvo žene” u izdanju Mladosti iz 1976. godine.
Pleli mi čarape, šalove, kardigane ili što drugo, valja znati da je pletenje umjetnost. Tako određeno, ono nije strogo odijeljeno od drugih umjetnosti, primjerice poezije, koja, prema najnovijim znanstvenim istraživanjima, pozitivno djeluje na psihu, smanjuje stres i pomaže u izražavanju osjećaja pa je kao takva sastavni dio terapija kod različitih poremećaja.
Terapeutsko težište ima i pletenje jer udaljava od traumatoloških doživljaja, ono opušta kao repetitivna radnja, razvija empatiju jer je društvena aktivnost. Tako se jedna umjetnost pretače u drugu blagotvorno djelujući na čovjeka. Neka zato poezija hrvatskih pjesnika bude poticaj i inspiracija pletiljama u njihovoj društvenoj aktivnosti koja omogućuje izražavanje individualnoga naspram masovnoga i uniformiranoga, a sve kako se ne bi zaboravilo umijeće naših predaka čija druženja na sijelima svjedoče o dvostrukoj snazi zajedničkoga rada i pjesme.

Radionicu pletenja vodi slikarica i književnica Ana Narandžić, a sastanci su svaki drugi utorak počevši od 14. 11. s početkom u 17:00.