Predstavljanje serije slikovnica "Budi jak kao Jakov"

Predstavljanje knjige 03.04.2017. | ponedjeljak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18 sati

Jakov je bio dječak koji je bolovao od teškog oblika leukemije, s opakom bolešću borio se velikom snagom duha i optimizmom, smijehom, pjesmom i maštom. Mnogo vremena provodio je u izolacijskim sobama, ponekad tjednima i mjesecima. U tom vremenu društvo na bolničkom krevetu bili su mu njegovi plišasti prijatelji. Dao im je neobična i posebna imena, koja je ponekad teško i izgovoriti. Oni su bili prijatelji iz mašte koji su Jakovu pomagali da prođe sve što je trebao proći. Pomalo je neobična ideja kako su slikovnice o plišancima nastale.

Bio je jedan majčin san, u kojem je mama Jakovu čitala knjigu iz koje su iskakali i uskakali ponovo u nju njegovi plišanci. Nakon tog sna počela se razvijati ideja o nastanku slikovnica, vrlo ubrzo dogodio se i neobičan susret na internetu s dječjom pjesnikinjom i književnicom Natali Šarić iz Splita te susret s mladom ilustratoricom Martinom Bastalić, studenticom na Likovne akademije, koja također ima svog anđela (brata Mislava). Uz mnogo razgovora i poruka o svemu što je Jakov bio i što je prošao, što i koga je volio, polako je nastajala serija slikovnica Budi jak kao Jakov u kojima su glavni likovi Jakovljevi plišanci Krečekeš, Koštar, Njoško, Longec, Mijuza, Liješter i Boskeee.

U ovim slikovnicama Jakovljevi plišanci oživljavaju u njegovu društvu i u društvu njegovih prijatelja. Svaka slikovnica nosi naziv jednog od plišanaca koji Jakova maštom vode na sva ona mjesta koja mu bolest uskraćuje. Slikovnice su šaljive, ohrabrujuće i poticajne za sve malene borce koji prolaze sličan put, a senzibilizirajuće za svu zdravu djecu kojoj je na ovaj način omogućeno približiti svijet njihovih vršnjaka koji su smješteni u bolničkim sobama jer na malenom bolničkom krevetu sobe za izolaciju čitav je jedan veliki i snažan svijet - poruka o darovanom nam životu.

Udruga Jak kao Jakov

Udruga Jak kao Jakov humanitarna je udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti s osnovnom djelatnošću prikupljanja i pružanja pomoći oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. Udruga je osnovana 6. veljače 2011. godine u Karlovcu. Nastala je u spomen na trinaestogodišnjeg dječaka Jakova Rubido koji se protiv teškog oblika leukemije i epilepsije od kojih je bolovao, borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere. Upravo ta snaga bila je ispiracija za nastanak udruge. Jakov je iza sebe ostavio pjesmu koju je glazbena grupa Connect obradila pod nazivom Jak kao Jakov te je nastao i istoimeni spot.

Udruga je organizirala niz uspješnih humanitarnih akcija kojima je prikupljala pomoć za oboljelu djecu („Tisuću anđela“, „Anđeli za njih“, „Njihovi anđeli “ „Uskrs u srcu“ te koncerte i humanitarne piknike „Njima na dar“, na dan Jakovljevog rođendana 19. svibnja ).  Prikupljena je pomoć za oko 150 oboljele i liječene djece, štićenika udruge iz cijele Hrvatske, kod kojih je uz dijagnozu malignih oboljenja (tumori i leukemije) u obitelji prisutna teška socijalna i financijska situcija.

Udruga promiče snagu, optimizam i ljubav prema bližnjima u želji da senzibilizira djecu i mlade za socio-emocionalno i humanitarno djelovanje. To djelovanje ostvaruje se kroz humanitarni rad u koji su uključeni brojni volonteri koji su sudjelovali u aktivnostima udruge (kreativne radionice, humanitarni štandovi, koncertna događanja, rad s oboljelom djecom)  .

Udruga Jak kao Jakov ima svoje vlastite proizvode (kalendare, čestitke, slikovnice, majice, kape te razne prigodne suvenire, posebno anđele, izrađene na volonterskim radionicama) kojima prezentira svoj rad i prikuplja humanitarnu pomoć za oboljelu djecu.