"Presjek" Karmen Stošić

Izložba 10.04.2018. - 02.05.2018. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
"Likovnošću se bavim kroz razne medije još od najranijih dana. Prva izlaganja bila su 1984. u Galeriji SC na izložbi „Mladi, novi“ gdje izlažem objekte, a na crtež interveniram s ogledalima, razbijajući realno i stvarajući nove slike u istoj slici. Nakon samostalne izložbe „Etida za dvije ruke“, u Rijeci, gdje izlažem crteže rađene istovremeno s dvije ruke, prestajem s izlaganjem.
Otkrivanjem digitalnih mogućnosti intervencije u fotografiju, vraćam se likovnosti i izlaganju digitalnih obrada i fotografija nizom samostalnih izložbi, a od 2009., kao članica Fotokluba Zagreb, sudjelujem na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U nizu primljenih nagrada, istaknula bih najznačajnije: Počasna vrpca Fiap-a za pojedinačnu fotografiju na 34. Zagreb Salonu Fotografija, prva nagrada na izložbi Fotografkinje 2014., druga nagrada Žene snimaju 2016., prva nagrada „Bicikl-čovjek-bicikl“, 2016. Fotografija je polazište svakog mog rada, iz nje se digitalnim postupcima rađaju obrade koje ističu motiv, ideju i estetiku, stvarajući nestvaran doživljaj temeljen na najrealnijem mediju - fotografiji."
Karmen Stošić
 
"Govoreći o sebi kao fotografu, Ansel Adams se opisao kao "onoga koji prilazi stvarnosti s puno pažnje, stoga je fotografija za njega instrument ljubavi i otkrivanja".
Ove nas riječi upućuju na promišljanja o ciklusu fotografija Karmen Stošić. Potaknuta baštinom fotografskog ekspresionizma (White), fantastike (Uelsmann), nadrealističke fotografije na tragovima Magrittea, ova se autorica na specifičan i vrlo osoban način bavi metafizikom pojavnog. Poetično i analitično u isti mah, ona "hvata" trenutke svog grada, poznate vizure i motive, svakodnevni ritam ulice, percipira drage i zanimljive motive iz neposredna okruženja, da bi ih transformirala u maštovite prizore koji djeluju kao vizualne zagonetke. Performerskim nagonom ona poseže za photoshop instrumentarijem, pa slikarskim zamahom (Hockney!) intervenira na fotografskom materijalu. Fotografija postaje asocijacijama emanirajuća matrica koja autoricu provocira na raznovrsne zahvate.
Fotografije Karmen Stošić, svojom slojevitom vizualno umjetničkom kulturom, profinjenim senzibilitetom i duhovnom razigranošću, mame na avanturu u imaginarno. Prisjećam se riječi Oberta Airaudia:’.....Poznajem zvijezde i epohe. Vidio sam kako se rađaju hrastovi i kako umiru u dubokoj starosti. Bio sam list i plod....Vidio sam nezamisliva neba i sunca. Mislio sam nezamislive misli.....Bio sam Vrijeme....(O. Airuaudi: Umrijeti da bi naučio: Avatar-reinkarnacija u svim svjetovima prirode)."
 
Kristina Skerlev, iz kataloga prve samostalne izložbe digitalnih slika "Šetnje s Anđelima"