Pretakanje

Izložba 25.10.2017. - 25.11.2017. Knjižnica Knežija Dječji odjel

Jesen se može gledati, slušati, mirisati, dodirivati, okusiti... O jeseni se može pjevati, pisati, maštati, razgovarati... O jeseni se može učiti igrajući se bojama, papirom, dekoriranjem prostora jesenskim urodom... Od jeseni se može štošta i naučiti. Jesen je puna plodova i boja i vjetra i sunca i kiše pa tako šarena, nepredvidiva i zamamna u svem svojemu bogatstvu neodoljiva je znatiželjnim dječjim srcima.
Kako djeca, čiji veliki smisao za detalje počesto iznenadi, vide jesen, što zaokuplja njihova velika, mala srca, što njihove malene ruke izvlače na vidjelo iz prebogate jesenje riznice i još mnogo toga da se iščitati iz radova djece Dečjeg vrtića Grigora Viteza. Zahvaljujući beskrajno toplom i istodobno profesionalnom vodstvu njihovih odgojiteljica Božice Knežević i Anite Tolić možemo zaviriti u jedan dio nevinoga i čistoga i plemenitoga i u svoj svojoj jasnoći ipak nedokučivoga dječjeg srca. Sve što je tamo pohranjeno o jeseni pretočilo se u likovno viđenje jednog lica svijeta u kojemu živimo.
Svaki list koji treperavo pada s vrha krošnje ili koji sav zanesen leti zrakom želeći dodirnuti samo nebo nosi u sebi pjesmu. I stoga pjesama o jeseni ima koliko i lišća. No svake jeseni ista pjesma pokazuje se u drukčijem svjetlu jer i srce raste i mijenja se i drukčije gleda. Stoga već poznate nam pjesme o jeseni velikih imena hrvatske dječje književnosti na posve novi način naliježu na srce. 

Spajajući stih i boju kao izražajna sredstva izložba "Pretakanje" Dječjeg vrtića Grigora Viteza istodobno je podsjećanje na minulo koje se, bremenito novim značenjima i novim kutom gledanja, pretače u srca ražarena u iščekivanju budućega i življenju sadašnjega.