Prijeđi sav u zvijezde!

Izložba 22.04.2017. - 25.05.2017. Knjižnica Gajnice Boris Štromar
Autor izložbe aktivno se bavi astronomijom od 1997. godine te je jedan od osnivača zagrebačkog astronomskog društva Beskraj čiji je sadašnji predsjednik. Udruga je putem interneta, tada novog medija, diljem Hrvatske popularizirala i poticala praktičnu astronomiju – star partyje (okupljanja uz teleskope pod zvjezdanim nebom) te astrofotografiju.

Na žalost, zbog konstantnog povećanja svjetlosnog onečišćenja, članovi udruge svoja su noćna opažanja i fotografiranje morali preseliti s Japetića na Petrovu goru. Projekt „Croatia Full of Stars“ nastavak je napora prepoznavanja problema svjetlosnog onečišćenja, odnosno prednosti korištenja ekološke rasvjete.

Kroz parafraziranje slogana Hrvatske turističke zajednice, naglasak je na estetskom, turističkom i edukativnom aspektu. Iako svjetlosno onečišćenje najviše traga ostavlja u poremećaju ekosustava, zdravlja ljudi te njihove sigurnosti, ovom se izložbom želi ukazati na gubitak ljepota zvjezdanog noćnog neba koje je UNESCO proglasio zaštićenom prirodnom baštinom.

Mliječni put i brojne zvijezde još uvijek su dobro vidljivi s naše obale i otoka te su predmet divljenja i stranih i domaćih turista. Hrvatska, kao atraktivna turistička destinacija jedna je od rijetkih u Europi koja može posjetiteljima ponuditi „hotel s milijun zvjezdica“.

Beskrajno zvjezdano nebo ipak nas, uz Šimićevu „Opomenu“, upozorava na naše mjesto pod nebeskim svodom koje smo ispod blještećih neona i šarenih reklama tijekom posljednjih desetljeća očito zaboravili.
Boris Štromar