Priroda uživo

Tribina 12.01.2017. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati dr. sc. Nenad Raos
SAŽETAK
Između kemije i arhitekture naoko nema veze, pa ipak je kemija (pri tome mislim na strukturnu kemiju) „arhitektura molekula“. Temljini elementi arhitekture su vertikale, horizontale i lukovi, dok su temeljni elementi arhitekture molekula najjednostavniji likovi i geometrijska tijela (simpleksi). To je zato što je arhitektura namijenjena prije svega svladavanju težine, dok je arhitektura molekula uvjetovana silama među atomima. Svojevrsnu sintezu kemije i arhitekture napravio je ...arhitekt Richard Buckminster-Fuller, konstruirajući geodezmičke kupole primjenjenom zakona molekularne arhitekture („Kemija je struktura, ergo arhitektura.“)

O PREDAVAČU
Nenad Raos znanstveni je savjetnik u trajnome zvanju zaposlen na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Uz znanstveni rad na području teorijske i bioanorganske kemije vrlo se predano bavi popularizacijom znanosti. Napisao je 13 znanstveno-popularnih knjiga te bio autor sedam izložbi u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu. Osam je godina bio glavni urednik Prirode.

O CIKLUSU PRIRODA UŽIVO
Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine.