Priroda uživo

Tribina 23.11.2017. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati dr. vet. med Ingeborg Bata
SAŽETAK
Centar za zbrinjavanje divljih životinja djeluje u sklopu Udruge za zaštitu divljih životinja (AWAP), a otvoren je na svjetski Dan zaštite životinja, 4. listopada 2003. godine, u suradnji s Ministarstvom za zaštitu okoliša. Smješten u Kraju Gornjem kod Zaprešića na površini od 12000 m2. Ima razvijenu cijelu infrastrukturu za prihvat i rehabilitaciju divljih životinja. Prihvaća divlje životinje iz skupine sisavaca, ptica i gmazova koje su na bilo koji način ugrožene, imaju ozljede, ili su krijumčarene, nelegalno posjedovane, neadekvatno držane ili zlostavljane. Centar surađuje s nadležnim državnim institucijama, s fakultetima, institutima, drugim udrugama za zaštitu prirode i životinja, inozemnim institucijama, rehabilitacijskim centrima, s vrlo širokom mrežom građana, vatrogascima, službom hrvatske elektroprivrede te s Lovačkim savezom. Ujedno, Centar razvija edukacijske programe i sudjeluje u raznim projektima vezanim uz zaštitu prirode i životinja.


O PREDAVAČICI
Dr. vet. med. Ingeborg Bata rođena je u Zagrebu. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu diplomirala 1986. godine. Osnovala je Udrugu za zaštitu divljih životinja, 2002. godine, te ustupila teren od 1,5 ha za izgradnju Centra za zbrinjavanje divljih životinja u Kraju Gornjem. U Udruzi radi volonterski, a aktivna je i u zbrinjavanju drugih životinja (kućnih ljubimaca, egzotičnih kućnih ljubimaca). Zaposlena je u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Autorica je i koautorica brojnih radova o bolestima i zbrinjavanju divljih životinja te životinja zooloških vrtova.