Proljetni pozdrav

Izložba 06.03.2019. - 14.04.2019. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mlade - u izlozima

S proljećem ne dolaze samo topliji i duži dani. S proljećem ne dolaze samo lastavice. S proljećem se ne bude samo životinje koje spavaju zimski san. S proljećem ne dolazi samo...
S proljećem dolazi osmijeh i vodoskok radosti u svakom oku, osobito u dječjem. Djeca, osobito djeca vole proljeće. Ona se ne tuže na umor, iznemoglost, pospanost... Možda stoga što se i ona, baš kao i proljeće, svakim danom mijenjaju, rastu, svaki dan donosi im neku blistavu promjenu. Kao da se sunce naseli u dječje oči pa svjetlucaju, pa griju, pa blago miluju sve oko sebe. Proljeće budi u malenim srcima čežnju da ga zauvijek zaustave. Stoga djeca rado slikaju sve proljetne motive, a oni su uistinu zamamni i brojni.
Sve su to prepoznale odgojiteljice savjetnice Božica Knežević i Edita Dabo pa su, vodeći djecu u šetnju i na igru oko vrtića, potaknule u njima želju da zauvijek ovjekovječe proljeće u svojim likovnim radovima. Nitko kao dijete ne primjećuje detalje. I nitko kao dijete ne zna oslikati nesputanu radost, poniklu istodobno i u oku i u srcu i u duši.
Odgojiteljice savjetnice Božica Knežević i Edita Dabo, potaknute spoznajom da je proljeće idealno vrijeme da se djetetu, između ostaloga, objasni kako život nastaje, rad polaznika DV Grigora Viteza izlažu u izlozima knjižnice kako bi roditelji, koji u ove lijepe proljetne dane na putu do parka prođu sa svojom djecom pokraj knjižnice, razgovarali s njima o životu, o tome kako nastaje, o promjenama koje se svakodnevno događaju i u prirodi, ali i na njima i u njima samima.
Kako bi još više razvile dječju ljubav prema prirodi, odgojiteljice savjetnice Božica Knežević i Edita Dabo sakupile su materijale koji bi, bez njihova angažmana, završili u otpadu. Tako su djeca ponovno iskoristila, primjerice, papirne rolice i stari karton, koji su uz malo boje i vješte dječje ruke zaživjeli novim životom, onim proljetnim.
Slike malenih umjetnika, polaznika DV Grigora Viteza, zapravo su radosni izraz očaranosti prirodom i proljetni pozdrav svima, topao, iskren, nasmiješen...

Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica.