Pusti je da priča & pjesnikinja Monika Herceg

Radionica 15.04.2019. | ponedjeljak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: ponedjeljak, 15. travnja u 17:30 sati Odjel za odrasle
Osma radionica iz ciklusa nazvanog Pusti je da priča održat će se u ponedjeljak, 15. travnja u 17:30 sati.
U goste nam dolazi pjesnikinja Monika Herceg, a čitat ćemo njezine još neobjavljene „ženske“ pjesme i razgovarati o njima.
Nudimo spoj lijepe književnosti, dobre rasprave i kvalitetnog druženja.





„Njen kontinent sabijen u neispričano tijelo.
Dovoljno je ljubavi da se svaka bolest onesvijesti od sreće.
Strahovi su sobe u kojima tapkaju
žene učahurene u neispravne metke,
žene oblaci za privatnu kolekciju obzora.“

M. Herceg: Kvantna Pepeljuga

Pusti je da priča ciklus je radionica u kojima se raspravlja o ženskoj povijesti i svakodnevici, ženskoj književnosti, kreativnosti, načinima dolaženja do vlastitog glasa i mogućnostima njegove artikulacije. Upoznavanjem različitih autorica ispitujemo koliko nam njihovi tekstovi i preokupacije nude materijala za razgovor o našim životima te koliko su nam njihove teme bliske u današnjoj situaciji. Čitamo tekstove Virginije Woolf, Slavenke Drakulić, Margaret Atwood, Rose Montero i drugih.
 
Voditeljica je radionice dr. sc. Marija Ott-Franolić, profesorica komparativne književnosti, koja se bavi poticanjem čitanja i povezanošću čitanja i kritičkog mišljenja te ženskom poviješću, svakodnevicom i ženskim autobiografskim tekstovima. 
 
Programi koji se provode u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića temeljeni su na uvjerenju da čitanje kvalitetnih književnih tekstova može i treba rezultirati jačanjem čitateljskih kompetencija, razvijanjem pismenosti, obogaćivanjem vokabulara, sposobnošću bolje artikulacije vlastitih stavova i stvaranjem kritičkog promišljanja ne samo o tekstovima koji se čitaju nego i o društvu u kojem živimo. Korisnike se potiče da uoče univerzalnost i svevremenost književnosti te povežu i usporede književne tekstove sa svojim pojedinačnim životnim iskustvima.


Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku. Studentica je fizike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Živi u Zagrebu. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i na portalima u Hrvatskoj i regiji, na Trećem programu Hrvatskog radija te u antologiji pjesnikinja "Ovo nije moj dom". Članica je uredništva časopisa Poezija.
Dobitnica je  nekoliko književnih nagrada:
  • Druga nagrada na međunarodnom natječaju za poeziju, Castello di Duino 2016.
  • Prva nagrada na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Stevan Sremac 2017.
  • NagradaGoran za mlade pjesnike 2017. za rukopis Početne koordinate.
  • Nagrada Na vrh jezika za rukopis autora/ice do 35 godina starosti za 2017.
Jedina je autorica koja je dobitnica i Gorana za mlade pjesnike i nagrade Na vrh jezika.
Objavila je zbirku pjesama “Početne koordinate” (SKUD I. G. Kovačić 2018.)