Putovanje kroz Vrijeme

Izložba 06.12.2017. - 04.01.2018. Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:00 Vesna Šantak
Vesna Šantak
Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1998. u klasi profesora Frane Para, odjel grafike (smjer slikar-grafičar). Od 1995. godine sudjeluje na studijskim putovanjima u okviru «Vrbničke grafičke akademije», otok Krk (VGA). Bavi se slikarstvom, kiparstvom, plesom, ilustracijom, organizacijom projekata,  pedagoškim radom i edukacijom. Od 1998. godine autorica je raznih kreativnih programa i projekata likovnih i plesnih radionica za djecu i odrasle. Surađuje sa Centrima za Kulturu, Otvorenim učilištem, Muzejima, HDLU-om, udrugama iz kulture. Svoje autorske projekte realizira u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, Kulturnim centrom Travno, HDLUom, udrugom „trenutak39“, Muzejem Prigorja u Sesvetama. Također je ostvarila međunarodnu suradnju sa „En Tim –Prodomi“ iz Slovenije. Do sada se predstavila na 25 samostalnih i 57 skupnih izložbi u renomiranim galerijama. Izlaže od 1996. godine u Hrvatskoj i inozemstvu: Beč, Mainz, Berlin, Pariz, Torino, Srebrenik, Tuzla, Izola. Izložbom „Putovanje kroz Vrijeme“ Vesna Šantak predstavlja slike i skulpture iz nekoliko različitih ciklusa slika od 2000. do 2010. godine. Svaka od slika je zaustavljeni trenutak, doživljaji – razmišljanja, emocije, snovi preoblikovani u boju, liniju, likovnu kompoziciju. Gledajući slike povezujemo se sa trenucima stvaranja, putujemo kroz Vrijeme. Vesna Šantak je inspirirana arhetipovima, mitovima, legendama, simbolima - onime što je univerzalno raznim kulturama. Vesnine slike su prepoznatljive po dinamičnoj kompoziciji i živom koloritu koji je glavni nosilac izraza njezinog slikarstva i kiparstva. Motivi slika imaju zajedničku poruku univerzalnosti i cjelovitosti. Forme prizivaju sjećanja na drevni svijet kada je na planeti Zemlji vladala harmonija i jedinstvo Života između čovjeka i prirode.
 
Iz predgovora Feđe Vukića (za izložbu V. Šantak „Godina Zmaja“):
 
„… u stilu kunsthistoričara treniranog da vizualne činjenice shvaća kao povijesne obrasce kulturne komunikacije, vidio sam u njenom djelu Inke i Maje, srednjovjekovni bestijarij, moderni ekspresionizam pa čak i suvremenu trendovsku obnovu mističkih koncepcija kroz novu slikovnu psihodeliju.
…. Vječna pitanja, dakle, koja se postavljaju otkako postojimo kao vrsta na Zemlji, a ponajviše ono o jedinstvenosti ovoga života i iskustva koje nam  donosi, jesu vrlo važna u razmišljanju autorice. Ta razmišljanja prenose se u slike, postajući na taj način jedno novo iskustvo – izraz apstraktnog razmišljanja materijaliziran u simboličkim slikama.
Takvo je iskustvo na neki način civilizacijsko, jer prije svakog znakovnog sustava za predočenje jezika, slike su simbolički izražavale kako pitanja svakodnevnog života tako i ona konačna, o samom smislu postojanja.
Originalnost Vesninog vizualnog razmišljanja jest u činjenici da ona ta vječna pitanja izražava modernim vizualnim sredstvima – simboli su vječni ali je forma suvremena, utemeljena jednako na proučavanju drevnih kultura koliko i na iskustvima modernih medija. Njene slike mogu biti jednako snažna podloga kontemplaciji onome koji vrlo dobro pozna stare kulture kao i onome koji redovito posjećuje techno partye. Vrtoglava kompozicija jest izraz pokreta šamanskog transa koliko i suvremene plesne glazbe. Intenzivne boje su provokatori tradicionalne umne dinamike koliko i žestina masovnih vizualnih medija. To je filozofija i ples, kontemplativna ekstaza i moderni trans…“   

Kontakt:
e-mail: vesna.santak19@gmail.com
Blog: http://www.artvesnasantak.blogspot.com/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vesna %C5%A0antak