Quilling Karoline Brukner

Izložba 05.09.2017. - 30.09.2017. Knjižnica Novi Zagreb Karolina Brukner
Karolina Brukner
Karolina Brukner rođena je u Sisku 1971. Djetinjstvo i školovanje provela u Hrvatskoj Kostajnici. Quillingom se bavi tri godine. 
Quilling je tehnika savijanja tankih traka papira u fine role i spajanja lijepljenjem u svojevrstan filigran od papira. Uglavnom se koristi za izradu ukrasa na uporabnim predmetima poput čestitaka, ukrasnih kutija i drugog,  ili kao bilo koja druga slikarska tehnika.
Ovaj način savijanja papira poznat je još iz doba renesanse kada su redovnice i redovnici pozlaćenim trakicama obrezanog papira ukrašavali korice knjiga. Kasnije je tehnika postala popularna u Europi kao jedna od rijetkih stvari koje su dame iz visokog društva mogle raditi za zabavu, a proširila se i na ostale kontinente. Danas ovo umijeće dobiva novu popularnost među mlađim i starijim hobistima i umjetnicima zbog dostupnosti pribora i materijala, te neograničenih kreativnih mogućnosti samostalne primjene, ali i kombiniranja s drugim tehnikama poput vezenja i slikarstva.
Ljepota i profinjenost stvorenih oblika privlači jednako one koji osmišljavaju i izrađuju papirni filigran, kao i one koji u njemu uživaju kao promatrači.