R.E.A.D. - Čitaj (o) psu

Radionica 02.10.2019. - 10.06.2020. Knjižnica Savski gaj Početak događanja: srijedom od 18:30 do 19:30 sati Odjel za djecu i mladež


Knjižnica Savski gaj uključena je u Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"  s radionicama za pomoć djeci u čitanju uz psa Kiru i njegovog vlasnika iz Udruge za pet therapy Indeficienter (UPTIV).


Zašto čitati uz psa?
  • Čitanje psima djeluje opuštajuće.
  • Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira, ne ruga se.
  • Pas dopušta djetetu čitanje vlastitim ritmom (bez dakanja).
  • Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima.
  • Čitanje psima je zabavno.
Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kada se opuste, postaju samopouzdaniji, a poslije imaju manje teškoća u čitanju pred vršnjacima.
Program R.E.A.D. - Čitaj (o) psu odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Radionice su individualne u trajanju od 15 min.

Program R.E.A.D. (Reading Education Asistance Dogs) jedinstveni je program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijsku sposobnost uz pomoć posebne metode čitanja psu. Pas u programu R.E.A.D.  je pas pomoćnik osposobljen za obavljanje ove i sličnih funkcija, koje zajedno s vodičem odlazi u škole i knjižnice gdje sluša djecu koja mu čitaju. 
R.E.A.D. u knjižnicama
U knjižnicama se provodi motivacijski oblik, koji je djeci poučan i zabavan. Naziva se Animal Assisted Activity (AAA) ili Aktivnost uz pomoć životinja.