R.E.A.D. - Čitaj (o) psu

Radionica 02.10.2019. - 10.06.2020. Knjižnica Savski gaj Odjel za djecu i mladež




Čitanje (o) psima u Doba korone
Kira i Sergej




Draga djeco! Knjižnice i škole su zatvorene. Ne smijemo se družiti na igralištima, ali iako smo doma, mislimo na vas. I Kira i Sergej su doma. Ne mogu čitati uz vas, ali zato iz svog doma čitaju za vas, svoje prijatelje iz Knjižnice Savski gaj, OŠ Većeslava Holjevca i Travno, Centra za autizam, Egide i za svu drugu djecu koja će ih ovim putem upoznati. Priče koje čitaju, online su poslale mnoge književnice i književnici. Zahvaljujemo Snježani Babić Višnjić, Ratku Bijelčiću, Renati Brezinščak, Vandi Čižmek, Igoru Demetru, Ana Đokić, Nadi Horvat, Hrvoju Kovačeviću, Krešimiru Krnicu, Saši Krnic, Jeleni Pervan, Emi Pongrašić Plehan, Zoranu Pongrašiću, Silviji Šesto, Davoru Schunku, Aljoši Vukoviću. Hvala Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade, Ibis grafici, Knjizi u centru, Kreativnoj mreži i Semafori.
Otvorite gornji link, pogledajte i poslušajte priče koje su vam priredili Kira i Sergej na YouTube kanalu.

Doma moraš biti
Od bolesti se kriti.
Na daljinu ćemo se družiti
I preko ekrana priče pružiti.
Za to se brine Kira
i lijepe knjige bira.



Knjižnica Savski gaj uključena je u Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"  s radionicama za pomoć djeci u čitanju uz psa Kiru i njegovog vlasnika iz Udruge za pet therapy Indeficienter (UPTIV).


Zašto čitati uz psa?
  • Čitanje psima djeluje opuštajuće.
  • Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira, ne ruga se.
  • Pas dopušta djetetu čitanje vlastitim ritmom (bez dakanja).
  • Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima.
  • Čitanje psima je zabavno.
Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kada se opuste, postaju samopouzdaniji, a poslije imaju manje teškoća u čitanju pred vršnjacima.
Program R.E.A.D. - Čitaj (o) psu odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Radionice su individualne u trajanju od 15 min.

Program R.E.A.D. (Reading Education Asistance Dogs) jedinstveni je program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijsku sposobnost uz pomoć posebne metode čitanja psu. Pas u programu R.E.A.D.  je pas pomoćnik osposobljen za obavljanje ove i sličnih funkcija, koje zajedno s vodičem odlazi u škole i knjižnice gdje sluša djecu koja mu čitaju. 
R.E.A.D. u knjižnicama
U knjižnicama se provodi motivacijski oblik, koji je djeci poučan i zabavan. Naziva se Animal Assisted Activity (AAA) ili Aktivnost uz pomoć životinja.