Projekt Cronauti

Projekt 01.08.2016. - 15.01.2017. Knjižnica Dugave
Uznemireni  UNESCO - vim upozorenjem o mogućem prestanku zaštite Plitvičkih jezera kao svjetske baštine zbog naše nemarnosti, po prvi puta u javnosti pokazali su se ONI,  štoviše nekolicina njih je napravila i prvu fotografiju kako bi upozorili sve posjetitelje i stanovnike Lijepe naše na oprez - jer oni  samo što nisu posve poplavili (od bijesa)!

Oni su Baštinoštitići, vrsta Stabloštitići s mnogobrojnim podvrstama, npr.  bukvaštitići, hrastoštitići, graboštitići....itd. Svatko je zadužen za zaštitu svoga stabla, premda često  priskaču u pomoć i susjedu štitiću, bez obzira koje je vrste.

Ako se netko neprimjereno ponaša i uništava prirodnu ili kulturnu baštinu, baštinoštitići kreću u akciju zaštite, tj. spašavanja.  Konkretno na Plitvicama, najčešći su štitići: bukvaštitići, jelaštitići, grabaštitići i johaštitići (na fotografiji poredani u prvom stupcu). Oni dakle, kad opaze nekog nevaljanca (koji baca smeće u prirodu ili na bilo koji drugi način uništava kulturnu i prirodnu baštinu), najprije poplave od bijesa, upale svoje motore (listove) na glavi i poput helikoptera se dignu (ili spuste) u visinu lica i kroz otvor bačvice poprskaju ga s tako hladnom vodom da se ovaj sav strese i brzo odustane od daljnjeg uništavanja baštine. Ako nevaljanac i dalje nastavi po svome, stabloštitić pali dodatne motore i sad posve plav od strašnog bijesa saspe tako hladni mlaz vode da se ovaj na mjestu zaledi i, ovisno od stupnja oštećenja kojeg je počinio, tako zaleđen ostaje nekoliko sati, a ponekad i cijeli dan.

Ukoliko ste i vi svjedočili nekom nemilom događaju uništavanja baštine,  uviđate potrebu njene zaštite ili ste možda ugledali pravog pravcatog štitića, dođite svakako u knjižnicu Dugave i podijelite svoje iskustvo s nama. Na dan Lijepe naše baštine kojeg Cronauti obilježavaju 16.11. možemo napraviti veliku izložbu baštinoštitića, a do tada razgledajte ljepote Plitvica sa fotografija kalendara Turističke naklade (fotografi: Julien Duval, Luka Esenko, Zoran Jelača, Rade Jug i Goran Sekula). U knjižnici možete vidjeti i prvu fotografiju stabloštitića u velikom formatu, a to (sigurno) ne želite propustiti! 

Ako se pojave novi baštinoštitići tijekom narednih mjeseci sve ćemo postaviti na našu web stranicu i na novootvorenu galeriju, pa nam se možete pridružiti i putem maila na adresu: majda.bakic@kgz.hr

IZVANREDNE VIJESTI (BREAKING NEWS):


Radioncu izrade stabloštitića od kartona održat ćemo u subotu, 1. listopada od 11:00 do 13:00 h, te se tako pridružiti svjetskoj manifestaciji "Carboard Challenge" i prvoj kvartovskoj proslavi "Dan D(ugava)".

Cronauts join Global Cardboard Challenge, 1.10.2016.

Cronauti obilježavaju Dan Lijepe naše baštine (16.11.) nizom predavanja (2. - 7.11.) i radionica (16.-21.11.) Pridružite nam se!