ReD

Mjesec hrvatske knjige 12.11.2020. - 14.12.2020. Knjižnica Voltino Čitaonica
Uz Međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16.11.,  postavljena je izložba plakata u suradnji s Udrugom festival suvremenog židovskog filma Zagreb. Plakati su dio projekta kojim se želi podići svijest o tome tko su izbjeglice, odakle dolaze, ali i pokazati da su izbjeglice ljudi kao i svi drugi čiji su životi prekinuti nasiljem i teškim kršenjima ljudskih prava.

Udruga festival suvremenog židovskog filma Zagreb i UNHCR Hrvatska su pripremili  angažirani umjetnički projekt kojim će se tematizirati položaj izbjeglica u svijetu, te posebice Hrvatskoj. Prema službenim podacima UNHCR-a trenutno je u svijetu preko 70 milijuna prisilno raseljenih osoba, od kojih se preko 85 posto nalazi u zemljama u razvoju. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je utočište pronašlo 400 tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a pri tom se država skrbila i za vlastitih 500 000 tisuća prognanika. Upravo ta veza nedostaje u javnom diskursu kao katalizator solidarnosti i empatije za ljude koji danas prolaze slične traume s kojima su se suočavali mnogi stanovnici ovih prostora prije samo četvrt stoljeća. Od 2004. g. kada je na snagu stupio Zakon o azilu do danas je u Hrvatskoj odobrena zaštita za 920 izbjeglica, uglavnom iz Afganistana, Iraka i Sirije. 
Ideja izložbe ReD je putem posebno dizajniranih plakata postavljenih u javni prostor senzibilizirati, odnosno potaknuti na dijalog o položaju izbjeglica, ali i o tome kako se sami, svjesno ili nesvjesno, odnosimo prema „njima“ – kroz direktan kontakt, odnosno promišljajući i razgovarajući o njima. Ključ izložbe ReD su dizajneri. Uostalom, sam naziv izložbe je nastao spajanjem riječi "refugee" i "design". Dodatno, riječ "red" (eng. crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedamdeset godina. Broj izbjeglica u svijetu danas je udvostručen u odnosu na situaciju od pred tek pet godina.
 
Dizajneri: Ana Kunej (studio Kuna Zlatica), Bruketa&Žinić&Grey, Dejan Dragosavac Ruta, Iva Babaja i studio Šesnić&Turković
Voditeljica projekta: Nataša Popović
Autor koncepta: Hrvoje Pukšec
Stručna savjetnica: Katarina Juras

http://www.jff-zagreb.hr/udruga-non-stop/red/2787