Ritam zvukolik / Lucija Stanojević

Mjesec hrvatske knjige 11.11.2019. | ponedjeljak Knjižnica Špansko-sjever Početak događanja: 10:00
Slikovnica Ritam Zvukolik autorice Lucije Stanojević i ilustratorice Katarine Matković predstavlja glazbene pojmove poput ritma, zvuka, tona i melodije, kao stvarna bića.

Glazba je svugdje oko nas. Teško je zamisliti animirani ili igrani film bez glazbe, predstavu bez glazbe, dan bez glazbe. Osim što ju možemo čuti i proizvoditi svirajući razne instrumente glazba je u nama, dio je nas. Naše tijelo je instrument, a k tomu još i besplatan. Tijelom možemo proizvoditi ritam, zvuk, ton i melodiju.

Kako bi glazba izgledala kada bi, recimo, melodija postala lik iz animiranog filma ili iz priče?
Ritam bi bio crveni ili plavi, veliki ili mali?
Kada bi zvuk postao glumac kakvu ulogu bi imao?
Odlaze li gore prema zvijezdama visoki ili duboki tonovi?

Slikovnica je interaktivna, što znači da, osim čitanja, s djetetom možete otkrivati sve čari prostora i prirode koja vas okružuje kroz osluškivanje, istraživanje zvukova. Ritam imaju sat, mašina za pranje rublja, tonove možete čuti u raznim materijalima u kući, zvukova u prirodi je mnogo - ptičji pjev kao melodija... U uvodu slikovnice navedeni su neki primjeri. Sve pojmove, ritam, zvuk, ton i melodiju možete naučiti i upoznati i kroz vlastito tijelo, ne trebaju vam instrumenti. Dakle, ne morate biti muzički obrazovani, glazba je u nama i oko nas. Glazba je za svakoga. Isto tako, instrumente možete izraditi sami i imati vlastiti kućni orkestar, bez da potrošite novac.
Slikovnica je za velike i male, za djecu i odrasle. Djeci mlađe dobne skupine, uz ilustracije, roditelji i odgajatelji mogu svojim riječima, prilagođeno dobi djeteta, pričati o glazbi i likovima iz slikovnice. Djeca starije dobne skupine, predškolci i djeca razredne nastave, mogu čitati sama ili uz pomoć odraslih. S prijateljima, roditeljima, odgajateljima, pedagozima, djeca mogu istraživati divan svijet oko sebe i u svemu tražiti glazbu.