Roza i Blu upoznaju Zagreb

Predstavljanje knjige 31.05.2017. | srijeda Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Sonja Zubović
Otkud žičara usred grada, djede?
Duga je samo 66 metara. Ima dva vagona za 28 putnika.  
  Sagrađena je jer je u ovom gradu oduvijek živ kavalirski
  duh.
Ma, djede, što si smiješan… Opet ćeš početi!
Roza, uspinjača je napravljena 1890. godine zato da se
  dame ne moraju znojiti, kad se u klajdama i opravama penju
  iz Donjega grada na Gornji grad.

"I tako nas Sonja Zubović na krilima lakog, duhovitog razgovora Roze i njezina djeda Miškeca vodi središtem Zagreba – Rozu biciklom kojeg je nazvala Blu, a djeda tramvajem. Vješto izbjegavajući zamku da priču optereti mnoštvom podataka, a opet, nudeći dovoljno informacija da se o Zagrebu dozna najvažnije, autorica ovaj osebujni vodič obogaćuje autentičnim zagrebačkim izrazima i receptima zagrebačkih jela. Uz nenametljive ilustracije Alide Mezić, Sonja Zubović majstorski vodi u šetnju zagrebačkim ulicama - od Hrvatskog narodnog kazališta preko Botaničkog vrta, Esplanade, Tomislavova trga i Zrinjevca do Trga bana Jelačića, Kaptola i Maksimira. Ponajprije najmlađim, ali i starijim posjetiteljima bit će zanimljivo pročitati da je Nikola Tesla upravo na Gornjem gradu namjeravao uvesti prvu na svijetu javnu rasvjetu, otkud potječe izraz kisdihand ili kako se priprema grenadirmaršRoza i Blu nije uobičajeni vodič kroz Zagreb, pa čak niti uobičajeni vodič za djecu, već nadahnuta knjižica koja ljubav prema gradu dijeli novim i starim zaljubljenicima. Pa i Rozi na Cvjetnom placu kaže djed Miškec: "Grad nisu samo spomenici, zgrade, dobivene bitke… Grad je prije svega ljubav među ljudima".
(Diana Kučinić,urednica)
 
Sonja Zubović rođena je 1962. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Radni vijek provodi u kulturi u radu sa djecom i mladima. Piše za djecu i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika.
Bibliografija:
Poezija za odrasle: Sol na koži (1997.), zbirka pjesama (na esperanto preveo Klaus Dahman); pjesme u časopisu Quorum (Pjesnici devedesetih u RH); pjesme u časopisu Republika; pjesme u Antologiji ljubavne poezije Ane Horvat (2011.); Neukradivo nebo (2012.) zbirka pjesama; Samo se vjetar smiješi (2016.) zbirka pjesama.
Proza za odrasle: Goli carevi (2015.) zbirka pripovjedaka.
Radio napetica: Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena (2000.)
Poezija za djecu: Kako se gleda abeceda (1996.) lektira za prvi razred, pohvaljena u Bruxellesu na konferenciji za čitanje; Pjesme iz prirode i društva (2009.) zbirka pjesama za djecu; autorstvo brojnih uglazbljenih tekstova dječjih pjesama (nominacija za nagradu Porin, 1998., za album Kad bi mene pitali)
Proza za djecu: Vjetrosvijet (1999.); Priče poučnice (2001.); Prodavač vremena (2001.) roman;  Mjesečeve suze (2002.); Najljepša stonoga sunčanih vrtova (2003.) uvrštena u ICDL, International Childern s Digital Library - međunarodnu digitalnu dječju knjižnicu u Washingtonu; Dobri zmaj Zumi (2006.) u Sloveniji 2007. Prijazni zmajček Zumi ; Čudesna kuharica Lize Brljize (2010.) nagrade- Ovca u kutiji i  Grigor Vitez; Ježica Vici u šumskoj češljaonici (2011.); Šale i pohvale (2011.) zbirka pripovjedaka; Puž Slavek u polju suncokreta, (2013.) preveden na esperanto i nominiran za najbolju dječju esperantsku knjigu na svijetu za 2015. g.; Mjesečevi snovi (2014.); Roza i Blu upoznaju Zagreb (2015.).
Proza za mladež: Probuđena zvona (2012.) roman; preveden na engleski (2013.), bugarski  (2014.) i makedonski jezik (2017.); Nemreš bit pametan (2015.) roman.