Rujan - mjesec europske baštine

Izložba 01.09.2015. - 13.10.2015. Knjižnica Božidara Adžije Martina Strbad
Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Kulturnu baštinu čine pokretna i nepokretna kulturna dobra od umjetničkoga, povijesnoga, paleontološkoga, arheološkoga, antropološkog i znanstvenog značenja. Zajedno s kulturnom baštinom, prirodna baština također čini važan dio kulture, a obuhvaća prirodni okoliš s pripadajućom florom i faunom.

Inicijativom Vijeća Europe od 1991. godine u rujnu obilježavaju se Dani europske baštine. Hrvatska se toj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Smisao manifestacije je povezivanje europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog nasljeđa našeg kontinenta. Cilj manifestacije je širiti znanje i svijest o vlastitom kulturnom nasljeđu i o vrijednostima drugih kultura.

Zemlje potpisnice Europske kulturne konvencije sudjeluju u Europskim danima baštine otvaranjem javnosti kulturnih dobara i povijesnih građevina koje su inače zatvorene za javnost. Kulturni događaji organizirani tom prigodom naglašavaju vještine i tradicije, arhitekturu i umjetnička djela, ali je širi cilj promocija međusobnog razumijevanja među građanima Europe.

Naša knjižnica, kao baštinska ustanova, pridružuje se promicanju i upoznavanju naše baštine izlaganjem prigodne knjižnične građe. Izložba će trajati do 25. rujna 2015. godine.

Dobro došli!


Poveznice:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6

http://www.europeanheritagedays.com/