Sanja Blažina | Papirnate čarolije

Izložba 07.05.2018. - 02.06.2018. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Sanja Blažina
Izložba slika u quilling tehnici. Otvorenje: 15. svibnja u 18,30 sati.

Sanja Blažina
Rođena sam 21. svibnja 1976. u Zagrebu. Nakon završene osnovne i srednje škole upisujem studij religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta odmah počinjem raditi u OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću kao vjeroučiteljica, gdje radim i danas.
Tijekom djetinjstva i mladosti bavila sam se različitim hobijima i izradom ručnih radova, šivanjem, izradom slika od prešanog cvijeća, ukrašavanjem staklenih bočica. Svoj hobi prenosim i na djecu u sklopu izvannastavnih aktivnosti u školi. U posljednje vrijeme bavim se izradom žardinijera za cvijeće od školjaka te pečenjem kolača i torti, ali najviše radosti predstavlja mi izrada slika u quilling tehnici koju sam otkrila prije godinu dana na internetu. Vidjevši jednu sliku moje je oduševljenje bilo toliko da sam odmah uzela papir i pokušala napraviti nešto slično. Od tog trenutka rodila se ljubav prema toj tehnici.
 
O quillingu
Quilling tehnika (naziva se i filigranski papir) predstavlja umjetnost stvaranja dizajnerskih ukrasa od papira. Papirnate se trakice savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike koji se koriste za izradu slika, ali i za ukrašavanje čestitki, okvira i kutija te za izradu nakita.
Ova tehnika nastala je u 13. stoljeću kada su redovnici pozlaćenim papirnatim trakicama ukrašavali vjerske knjige i predmete. U 18. i 19. stoljeću postaje razonoda ženama u Engleskoj, a kasnije se širi i na ostatak svijeta. Quilling tehnika odlična je za djecu jer razvija motoričke sposobnosti i koncentraciju, a time je odlična i za opuštanje.