Sanja Gjurčević: Zalet proljeća

Izložba 21.03.2017. - 19.04.2017. Knjižnica Vladimira Nazora Sanja Gjurčević
Proljeće dočekujemo izložbom slika na svili Sanje Gjurčević.

"Neke se čarolije događaju iza ugla. Tamo su u zagljaju, smijehu, igri, boji... Tko zaviri, vidjet će."

Sanja Gjurčević rođena je 8. rujna 1975. u Zagrebu. Odrasla je u Slavonskom Brodu i Cigleniku. Diplomirala je na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s pojačanim programom iz nastavnog predmeta likovne kulture. Na Pučkom učilištu u Zagrebu završila zanat oblikovateljice suvremenog nakita od plemenitih metala. Radi u OŠ Julija Klovića. Predaje likovnu kulturu. U radu s djecom osvojila je brojna priznanja i nagrade na likovnim natječajima. Mentorirala je dječju slikovnicu.
 
"Svake godine, u proljeće, Priroda ljudima pokaže sve ono što je usnula. Ono što je sanjala tijekom hladne i tamne zime. Ove se godine, baš na prvi dan proljeća, Sanja pridružuje ovom raskošnom festivalu. Sanja u zajedništvu s Prirodom i svijetom slavi sve ono što je sanjala zimus. Dakle, Sanja je sanjala. Svoje je snove utkala u svilu, i poput Prirode okupala proljeće toplinom i šarenilom. Njezine svilene slike kao da govore: „Čovječe, ne brini, igraj se slobodno, sve je dobro!“ Našem oku poklanjaju lepezu boja koje
srcu donose vedrinu, lepršavost i polet. Sanja, tvoje slike zrače radošću. Sjaje u detaljima. Toliko hrabro istražuješ to nježno, krhko svileno platno, satima stvarajući motive i poklanjajući pritom svijetu tek djelić svog bogatog unutrašnjeg života. Tamo, gdje se svjetlost i vrckavost igraju s bojama tamo si Ti, Sanja. Plešeš Lakoću sa Životom."
Ilona Toth Bujan

"Dinamičnost ritma ponavljajućih likova preskakuje iz dvodimenzionalnosti u trodimenzionalnost prostora i ispunjava ga mimo granica bordura slike. Nesputanost u izboru boja od izrazito čistih, vibrantnih, preko pastelnih do potpuno ugašenih govori nam o slobodi stvaranja koje je za Sanju upravo dječja igra, bez straha od pogreške i od praznog prostora. Koji put ona pojednostavljuje pejzaž na pročišćenu geometriju prostora koji otvara slobodu unošenja sebstva promatrača ili pak uzima detalj peluda iz cvijeta i od njega gradi urbanu sredinu. Sanjin slikarski i crtački rukopis je jasan i prepoznatljiv upravo u tim slobodama."
Ivana Švragulja