Šetnja Zagrebom

Izložba 08.04.2021. - 03.05.2021. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
Foto: Sanja Koblar
Izložba slika Blanke Salkić, polaznice radionice akvarela pri Zakladi Zajednički put, posvećena je Zagrebu,
a obuhvaća 20 radova, većinom akvarela, s prepoznatljivim zagrebačkim motivima.

O IZLOŽBI

Blanka nije slučajno otkrila u nježnosti i profinjenosti akvarela slikarski prečac do svojih lirskih motiva. Ona je s velikim povjerenjem u akvarel, naročito posljednjih nekoliko godina, krenula osvajati: pejzaže, šume, cvijeća, vedute grada…
Istražuje likovne ljepote, traži poeziju i ne misli da je u umjetnosti sve rečeno. 
Zaokupljena je oblicima, kompozicijama, bojama, svjetlošću. Svojim slikama autorica često upozorava na veličanstven i poluskriven svijet prirode… Iz motiva Kamenitih vrata i Paviljona jeke u Maksimiru izbija neki fluid tišine i prošlosti, daje melankoliju svakodnevnosti i duh podneblja.
                                                                                                                                                                                        mr. sc. Vesna Kajić-Lalić, povjesničarka umjetnosti

Opažam ljubav prema toj tehnici, uživanje u prelijevanju boja i učenju nečeg novog. Akvarel nije samo vodena boja i papir, akvarel je melodija kojom misao prenosimo na papir pažljivo promatrajući dobiveno, pazeći pritom da nas voda ili boja ne iznenadi, pobjegne i da ne nastanu packe koje mogu narušiti smisao slike. Blanka se uspješno uživila u tu tehniku. Nisam sumnjala u rezultate stvaranja, jer Blankina je želja za učenjem nečeg novog vidljiva na ovim slikama.
Čestitam i ponosna sam što sam nešto lijepo unijela u njezin život.
                                                                                                                                                                                             Ingeborg Crnogaj, voditeljica radionice akvarela

Zavirite u izloge knjižnice!

O AUTORICI


Rođena sam 1953. godine u Osijeku, školovanje, radni vijek, umirovljeničke dane provodim u Zagrebu.
Ljubav prema slikarstvu gajila sam od školskih dana. U sklopu aktivnosti organiziranih u ZABI polazila sam tečaj slikarstva kod profesora Žezline no tempo života i radne obaveze nisu mi ostavljali mnogo slobodnog vremena za kreativne aktivnosti. Po odlasku u mirovinu uključujem se u rad radionice akvarela pod stručnim vodstvom Ingeborg Crnogaj pri Zakladi Zajednički put .
Kao članica Zaklade volonterski sam sudjelovala u čitavom nizu aktivnosti koje su namijenjene osobama starijim od 55 godina i umirovljenicima. Usto, članica sam udruge „August Šenoa“ te likovne sekcije Hrvatskoga sabora kulture.
Svoje likovne i keramičke radove sam izlagala sam na skupnim izložbama u knjižnicama Špansko, Staglišće i Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, kao i u prostorima gradske četvrti Donji grad. Dosad sam imala i dvije samostalne izložbe slika.
Na poziv dizajnerice Petre Križan u okviru njezinog projekta izlagala sam na zagrebačkoj Ambienti. Likovno-keramički rad s kojim sam sudjelovala na natječaju Hrvatskoga sabora kulture bio je dijelom izložbe u Galeriji grada Krapine. Posebno me veselilo sudjelovanje na izložbi radova „Zagrebačke vizure“ postavljene u prostorima Poglavarstva grada Zagreba povodom Europskoga dana međugeneracijske solidarnosti.
U svojoj umjetnosti volim jake boje, živost. Iako sam Zagrepčanka, moji su slavonski korijeni i dalje prisutni – prilikom slikanja iz mene progovara slavonski kolorit. Od slikarskih tehnika slikala sam pretežno akvarelnom tehnikom, a sada se sve češće odvažujem slikati uljanim bojama i akrilom.
                                                                                                                                                                                                                                                 Blanka Salkić