Sirup protiv mačjeg kašlja

Mjesec hrvatske knjige 18.10.2016. | utorak Knjižnica Savski gaj Početak događanja: 18:30 sati Silvija Šesto, Vanda Čižmek
S veseljem vas pozivamo na degustaciju Sirupa protiv mačjeg kašlja u utorak 18. listopada u 18.30 sati u Knjižnicu Savski gaj.  O uputama za uporabu, tvrdo ukoričenim i bogato ilustriranim, govorit će dežurna autorica Silvija 600, dežurna ilustratorica Vanda Čižmek, dežurne glumice Jona Čižmek i Vita Vlahek te dežurne knjižničarke.

Sirup protiv mačjeg kašlja  je slikovnica o osnovnim vrijednostima života. Djevojčica u priči želi izbjeći školu i provjeru znanja, jer nije učila te iz jednog „grijeha“ ulazi u drugi, lažući mami kako je prehlađena. U sličnim situacijama nijednom roditelju nije lako, između udovoljiti djetetu i odgojiti dijete, ponekad se otvara preveliki jaz bez konkretnih odgovora kako postupiti. U priču se uključuje jedan mačak koji je stvarno bolestan i stvarno kašlje i on u razgovoru i dogovoru s djevojčicom odglumi (deus ex machina) roditeljsko usmjeravanje na uredno obavljanje zadataka i sklonost istini i samo istini. Mačak daje priliku djevojčici da okrene „novi list“ u ponašanju, životu i školi, te joj izlazi u susret zamijenivši ulogu kako bi djevojčica ostvarila plan izbjegavši ispit u školi, no sporazum je sklopljen i djevojčica poučena susretom neće ponavljati greške.  (Iz recenzije)


Silvija 600
Rođena je 1962. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i književnost, a studirala je i ruski jezik. Profesionalna je trenerica stolnog tenisa. Piše prozu i poeziju za odrasle i djecu. Izvedeno joj je petnaest radio drama. U kazalištu su izvedena djela Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Ružičasta sanjarica, Duboko more ili kako smo pobroćkali, Deveta ovčica, Tko je ubio pašteticu?, Palac sim, palac tam, Gospodin Mrak i tri čarobna šeširića. Za djecu i mlade objavila je 7 romana i mnogobrojne zbirke priča od kojih je najpoznatiji serijal Bum Tomica. Dobitnica je mnogih nagrada.

Vanda Čižmek
Rođena je osam dana prije Božića 1974. Crta još od pelena, zatim crta u Školi za primijenjenu umjetnost pa na Grafičkom fakultetu. Zadnjih godina crta ilustracije za djecu i odrasle te kao grafički dizajner. Ilustrirala je nekoliko slikovnica i knjiga za djecu, crtala ilustracije za dječje časopise, udžbenik engleskog jezika za predškolarce i zabavne ilustracije za odrasle. Živi i radi u Zagrebu. Trenutno sigurno nešto crta.