Sjeverna Indija

Predavanje 15.04.2020. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Indija je zemlja dramatičnog krajolika: od osunčanih plaža do ledom okovanih planinskih vrhova, od dubokih klanaca do pustinja, od teške stvarnosti gradskih ulica do najvećih dostignuća ljudskoga duha. Zemlja je to iznimne raznolikosti, zemlja kontrasta, zemlja u kojoj se čovjek danas smije, a već sutra plače.

Indija je zemlja dramatičnog načina života, gdje se bol, glad, neimaština... nose s osmijehom, zemlja u kojoj se ujedinjuje najbolje i najgore, što istodobno oduševljava i umara, budi strah i poštovanje. Zemlja je to prelijepih žena u u sarijima upečatljivih boja, koje nisu poklekle zapadnoj modi i koje, recimo, nikada ne možete sresti kao sobarice u indijskim hotelima, no koje rade najteže poslove, kojima se bira bračni partner, koje gube sva prava u obitelji nakon suprugove smrti, koje se kao udovice ne smiju ponovno udavati i koje, na svu sreću, više ne spaljuju s preminulim bračnim partnerom, kao što se to u prošlosti činilo.

Putovanje Indijom započinje u gradu New Delhi i nastavlja se u Jaipuru, Agri i Fatehpur Sikriju. Prof. Profesor Goran Milek osvrnut će se i na reljefne i klimatske karakteristike, povijest, kulturu, religiju, hranu, svakodnevni život stanovnika: „Podijeliti ću s vama sve ono što me očaralo i iznenadilo u ovoj dalekoj zemlji. Putovanje Indijom pustolovina je koja se ne zaboravlja.”