Slabo poznate hrvatske tradicijske balade pričaju priču - Dunja Knebl

Koncert 17.10.2016. | ponedjeljak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 Dunja Knebl
Stare, mahom zaboravljene balade (takozvane „murder ballads“), koje donose neobične priče davnih vremena, pjevat će uz pratnju gitare.
 
„U želji da na najbolji način ispričam neku priču, izmislila sam svoj način pripovijedanja pri čemu to činim riječju i pjevanjem pjesama. Osnovna priča ima svoj početak i kraj, a pjesme su kao neki usputni „linkovi“ radi boljeg opisa – imaju ulogu i glazbe i „scenografije“.
 
Dunja Knebl rođena je u Zagrebu. Proputovala je mnogo zemalja i živjela na nekoliko kontinenata. Vrativši se u Hrvatsku tek je u kasnijim godinama života počela pjevati za širi auditorij nakon što je u knjigama otkrila veliki broj zaboravljenih narodnih pjesama. Do sada je snimila trinaest albuma pjesama iz hrvatske tradicijske baštine. Radila je glazbu za nekoliko kazališnih predstava u kojima je i sudjelovala. Nastupala je na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala u emisijama na televiziji i radiju te vodila etno-radionice. Londonsko izdanje vodiča kroz etno-glazbu svijeta „WORLD MUSIC The Rough Guide (VOLUME I)“ iz 1999. godine preporučuje upravo Dunjin album Iz globline srca za upoznavanje s etno-glazbom iz Hrvatske. Rad s grupom Kololira koju je osnovala prije tri godine ipak je najviše afirmirao ono što radi više od dvadeset godina. Njihov album „Tamo doli“dospio je na kompilaciju londonskog časopisa fRoots i uvršten je na top-listu dvadeset najbolji etno-albuma (srpanj i kolovoz 2014.) renomirane europske ljestvice za etno glazbu WMCE. Dunja Knebl nominirana je za nagradu Porin (u raznim kategorijama), a nagradu je dobila 2008. godine za album „Kite i kitice“ kao i Sarajevsku nagradu „Indexi“ te iste godine.
 
http://www.dunjaknebl.com/
dunjaknebil.bandcamp.com