Slamka spasa - 4. knjiga Vitomire Lončar i moja daleka Kina

Tribina 29.09.2016. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:00 Vitomira Lončar, Maja Hrgović, Helena Predojević, Dubravko Dragojević
Mala scena
Osnivačica, direktorica, producentica kazališta Mala scena, glumica i znanstvenica dr. sc. Vitomira Lončar doc. art., koja je 2015. obilježila 40 godina umjetničkog rada, sa suprugom Ivicom Šimićem seli u Kinu i ovo je njezin zadnji javni nastup u Hrvatskoj. Rođena je u Zagrebu 7. travnja 1959. Diplomirala je na Akademiji za kazalište, film i TV u klasi profesora Joška Juvančića. Stekla je i zavidno glazbeno obrazovanje (violina, solo pjevanje i kontrabas). Doktorirala je 2011. g. na Filozofskom  fakultetu u Zagrebu s temom Kazališna tranzicija u Hrvatskoj – kulturni zakonodavni i organizacijski aspekti. Radila je na više međunarodnih projekata, a njezino permanentno usavršavanje dokazuju brojni certifikati. Objavila je više znanstvenih i stručnih radova u Hrvatskoj i inozemstvu. Do 1977. članica je dramskog studija ZKM-a s brojnim istaknutim ulogama u kazalištu, na filmu i televiziji. Odigrala ih je šezdesetak. Najdraže su joj uloge Annie u predstavi Prava stvar Toma Stopparda i Leticija u Leticija i ljubilist Petera Shaffera u režiji Ivice Šimića . Kao samostalna umjetnica radila je u Teatru u gostima, ITD-u, kazalištima Komedija i Gavela. Pored istaknutih glumačkih ostvarenja, valja posebno istaknuti njezine brojne zapažene i uspješne produkcije, festivala (Mliječni zub, Epicentar) opera, opereta i predstava. U 40 godina svoga rada producirala je 80 događanja. Za svoj rad dobila je i brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, a jedno od njih je za izuzetne zasluge u kulturi. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice s likom Marka Marulića 1995.
Pored stručnih i znanstvenih radova, U biblioteci Mala scena objavljene su joj 4 knjige. Slamka spasa – Prva knjiga 2012. g.; Slamka spasa - Druga knjiga 2013., Treća  2015. i Slamka spasa, 4. dio 2016. g.  http://www.mala-scena.hr/home/biografije/v/vitomira-loncar.aspx . Maja Hrgović, književnica i novinarka, moderatorica tribine ima i svoju priču o Kini. Nova predstava za djecu Terracotta Boy Maje Hrgović u režiji Ivice Šimića  premijerno je izvedena u Kini. 'Moja predstava govori o jednom od vojnika od terakote, dječaku koji se teško miri s uniformnošću svijeta koji kalupira ljude po istom modelu, kroz odgoj, edukacijski sustav i kasnije kroz društvene norme. Ovo je najbolji tekst za kazalište koji sam dosad napisala i iskreno sam ponosna na to', rekla je tportalu Hrgović o svojoj trećoj i, smatra, najznačajnijoj premijeri ove godine.