Slavimo Slavku!

Izložba 19.10.2017. - 22.10.2017. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/slavka-pavi%C4%87-fotografije-(gostovanje-u-rabu),521.html
"Gdje god išli, gdje god se kretali, gledaš oko sebe, doživljavaš, zar ne? Svakako važno je gledati. Tu vas fotografija izbrusi. Nauči vas gledati intenzivnije i selektivnije. Ima mnogo pozitivnog u fotografiji. Koliko je ona promijenila svijet, koliko približila ljude, donijela informacija!
Tako sam uočila drvenu crkvicu na Plesu i otišla je pogledati izbliza. Učinila mi se tako privlačna, napuštena, tako lijepa. Kao i jahači i šetači u snijegu na Savskom nasipu. Crne točkice u toj veličanstvenoj bjelini. Ili; zagledam se u ogledalo koje sam skinula kad sam pospremala stan.
Slike mi se same nameću. Ne trebam ih tražiti. One su posvuda, samo ih treba gledati i osjetiti ih. Koji puta treba se popeti na visoki zvonik, na terasu nebodera, na brdo. Tamo se otvaraju novi vidici. (...) Stabla su posebna priča. Divim se svakom stablu. Koliko ono naraste, traje, opstaje na vjetru, kiši, suncu, i lista i cvate svako proljeće, obnavlja se, pa i usahne. Uči nas životu."
Slavka Pavić, iz intervjua za Hrvatsko slovo, 8. kolovoza 2014.

Slavka Pavić (Jajce, 1929.) postala je članica Fotokluba Zagreb 1951., gdje je još uvijek aktivna. Fotosavez Hrvatske 1961. dodijelio joj je počasno umjetničko zvanje Fotoamater I. klase, a Upravni odbor Fotokluba Zagreb 2005. naslov Istaknutog izlagača. Tijekom godina bila je članica Upravnih odbora Fotokluba Zagreb. U posljednjih deset godina bila je predsjednica, a sada je članica Suda časti Fotokluba Zagreb. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb (1973.). Održala je 20 samostalnih i sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi. Uz niz visokih nagrada koje je dobila tijekom godina, 2013. postala je počasni član ULUPUH-a.  

Slavka Pavić u svojim počecima nije bila profesionalna fotografkinja, već je vještinu crno-bijele fotografije svladavala uz supruga. "Najveći autoritet Fotokluba Zagreb Tošo Dabac prepoznao je kvalitetu fotografije Slavke Pavić na samom startu, uvrstivši je odmah 1951. na IX. međunarodnu izložbu umjetničke foto- grafije, piše Branka Hlevnjak, te dodaje:  Sklonost subjektivnoj fotografiji, kako ju je postavila njemačka skupina Fotoform na čelu s Ottom Steinertom 1949., ogleda se u činjenici da autorica nije radila neku određenu razliku između poetskog motiva snimljenog u prirodi i industrijskog grafizma koji pronalazi na električnim žicama, u saobraćajnim znacima, smeću ili oblacima. Svaki oblik koji je formom zadovoljio autoričin smisao za red i kompoziciju sazdanu od svjetla i sjena, arhitekture, cjeline ili detalja, kao i ljudi u prostoru, tretiran je ravnopravno kao odabrana i interpretirana fotogeničnost. Sedamdesetih godina poput drugih autora kratko se bavi eksperimentom u potrazi za proizvodnjom značenja. Godine 2006. napušta analognu fotografiju i posvećuje se digitalnoj. U razdoblju od šezdesetpet godina bavljenja fotografijom Slavka Pavić stvorila je niz antologijskih fotografija nezaobilaznih u povijesti hrvatske fotografije 20. stoljeća." (Hlevnjak, B. Slavka Pavić : subjektivna fotografija. Zagreb : Hrvatski fotosavez, 2015.)

Zahvaljujemo gospođi Slavki što je redovita i rado viđena gošća na svim našim izložbama i tribinama.