Slikar Adi - moj prijatelj Sunce

Izložba 14.11.2017. - 12.12.2017. Knjižnica Savski gaj Vladimir Peter Goss
Vladimir Peter Goss-Gvozdanović nosi nekoliko šešira. Prvi je onaj Professora Emeritusa Sveučilišta u Rijeci, znanstvenika i nastavnika na području likovne umjetnosti na tri kontinenta (SAD, Izrael, Hrvatska), drugi plodnog pisca (osam romana te oko stotinjak kratkih priča), a tijekom Domovinskog rata i dopisnika Večernjeg lista iz SAD  te političkog aktivista unutar hrvatsko-američke zajednice u borbi za suverenu Hrvatsku (voditelj odjela za promidžbu Nacionalne federacije američkih Hrvata). 

Izložba markira Gossov put od kasnih pedesetih godina do vraćanja kistu nakon dva desetljeća 2017. U nižim razredima gimnazije Adi se formira kao slikar narativac pod budnim okom velikog hrvatskog likovnog pedagoga i vrijednog slikara Josipa Roce. Njegov pripovjedački stil u formalnom i sadržajnom smislu jasno se određuje u drugoj polovici 50-ih godina, tzv. đavoljim ciklusom, kad se mitska, nestvarna figura, gura u pejzaž, iz rusa u urbs, iz idile u bezglavi igrokaz jednog neljudskog totalitarizma i ljudske zloće uopće, u osebujnom izrazu koji bi se i formalno i sadržajno mogao nazvati dadaističkom figuracijom. Šezdesetih godina, na Filozofskom fakultetu, pod utjecajem studija Povijesti umjetnosti, Adijev stil se monumentalizira (i novom tehnikom, uljem) no bit naracije i njenog odnosa s oblikom se ne mijenja, tek možda uslojava i koloristički profinjuje. Slijedi desetljeće lakune pa onda povratak na fantastične pejsaže i reminiscence Starog Svijeta u američkom ciklusu kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, kad započinje nova lakuna, do kasne 2016., kad Adi otvara novi ciklus Prijatelja Sunca i srodnih mu pejzažnih struktura s prepoznatjivim nam odabirom oblika no sadržajno mekšim i sklonijim vizualnom motivu. Te nedavne slike na platnu, kartonu, dasci ključna su tema ove izložbe.
Adi je prvenstveno slikar-pripovjedač, pa je tako povukao konzekvencu i izrazitije se posvetio umjetnosti riječi, od narativnog slikara postao je pripovjedač vizualac.