Sniježnica Konavoska

Predavanje 27.03.2019. | srijeda Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati Nikola Tvrtković
Predavanje je ustvari osvrt na prošlogodišnja dva autorova uspona na Sniježnicu, uz posebni naglasak na istraživanje njezine prirode, posebno faune. Sniježnica (dubrovačka Sniježnica, Sniježnica Konavoska) je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj. Nalazi se u Konavlima, iznad mjesta Kuna Konavoska odakle prema vrhu vodi lijepa i dobro očuvana, utabana cesta iz doba Austrougarske. Postoji i kraći put, kojega karavanski put presijeca na nekoliko mjesta. Sveti Ilija je najviši vrh Sniježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1234 m). Malo istočnije od vršne točke je kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime.
 
 
Nikola Tvrtković
Predavač je rođen 1946. u Zagrebu, gdje je diplomirao biologiju na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od tada, a i ranije, pa sve do danas istražuje sisavce, vodozemce i gmazove te danje leptire Hrvatske. Više od dvadeset godina sudjelovao je s Epidemiološkim odjelom HZJZ na istraživanju zoonoza u Hrvatskoj. Radio na Zoologijskom zavodu PMF-a u Zagrebu, a od 1978. na Hrvatskom narodnom zoološkom muzeju u Zagrebu. Godine 1985. postaje direktorom i organizira spajanje tri tadašnja prirodoslovna muzeja u Zagrebu u Hrvatski prirodoslovni muzej čiji je ravnatelj od osnutka 1987. do 2003. godine, a umirovljen je kao muzejski savjetnik 2011. godine. Bavio se speleologijom, autor je više izložbi vezanih za zaštitu i popularizaciju prirode, bio je predsjednik Hrvatskog muzejskog društva, voditelj znanstvenih projekata Ministarstva znanosti i drugih stručnih projekata vezanih za očuvanje prirode u Hrvatskoj.