Snovi

Izložba 20.09.2021. - 15.10.2021. Knjižnica Novi Zagreb Tanja Tucman
Tanja Tucman
Novi radovi Tanje Tucman, nastali u zadnje dvije godine i sadržajno-tematski pridruženi onima iz ciklusa „Snovi“ koji je započela 1990., izvedeni su u kombiniranoj tehnici.
 
„Umjetnost stoji iznad stvari, iznad realnog kao i iznad imaginarnog. Ona od predmeta stvara nesvjesnu igru.“ (Paul Klee)
 
Navodeći nas na novi pristup djelima i otkrivajući nam ludičku komponentu (komponenta igre) u njima, ova Kleeova misao nas uvodi u Tanjine radove. 
Njihova dinamika u kompoziciji i boji ukazuje da su slikani brzo, u jednom dahu, u sretnom trenutku stvaralačkog nadahnuća. 
Promatrajući ih otkrivamo neobičan svijet sastavljen od fragmenata stvarnosti i od različitih razina podsvijesti. Afirmacija intuitivnog i nesvjesnog na tragu su nadrealističkog htijenja prenošenja predodžbi iz podsvijesti i sna. 
Mnoštvo detalja, formi i boja uobličavaju se pred našim očima u šareni kaleidoskop koji pri svakom novom susretu pruža drugačiji doživljaj. Forme su višeznačne, jedan oblik istovremeno sugerira rascvjetalu biljku i razoreno tkivo. 
U istome su prisutne afirmacija i negacija, nastajanje i nestajanje, vizija prapočetka života ili kraja u potpunom rasulu oblika.
Slikani oblici podsjećaju na strukture ćelija živih organizama pod mikroskopom ili na bića iz dubina podmorja. To je osebujan biološki svijet organičkih formi. U vrtlogu zbivanja, u kružnim kompozicijama osjeća se silna energija i strast koja se iz središta prelijeva sve
do rubova papira. Oble forme, kružni oblici, bez oštrih uglova i prijelaza ukazuju na puno emocija u doživljavanju okoline
kao i samom činu slikanja
.
Ksenija Baronica

Tanja Tucman rođena je 1964. u Rijeci. U klasi prof. Zlatka Kesera 1990. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome studijski je boravila u Švicarskoj i Njemačkoj. Bavi se pedagoškim radom. Svoje radove izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.