Spikigin

Tribina 20.02.2019. | srijeda Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:00 Kruno Lokotar, Borna Sor, Boris Rašeta
Spikigin
Kruno Lokotar predstavit će jedinu zagrebačku storytelling (kazivačku) scenu Spikigin kao pokretač scene i s uvodom u disciplinu kazivanja. Rođen je u Daruvaru 1967, diplomirao je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje kritiku, kulturološku publicistiku, esejistiku, putopise… preferira hibridne žanrove. Uređivao je, između ostaloga, kulturni magazin Godine nove i niz drugih publikacija, izbora, emisija... Za HTV3 snimio je preko 200 epizoda emisije Prekid programa za čitanje. Uredio je oko 400 knjiga, od toga više od 300 domaćih autora.
Od 2002. do 2007. bio je glavni urednik AGM-a. 2004. godine dobio je prvi put dodijeljenu nagradu Kiklop za najboljeg urednika. Za suradnju s Mirkom Ilićem dobio je Zlatnu medalju američkog udruženja dizajnera (koja uopće nije od zlata).
Ustanovio je nagrade Na vrh jezika (za poeziju) i Prozak (za prozu) za autore do 35 godina, a od godine 2015. i festival Prvi prozak na vrh jezika.
Od 2007. do kolovoza 2015. godine radio je kao urednik domaće i regionalne beletristike i publicistike u izdavačkoj kući Algoritam.
Trenutno radi kao freelancer i vanjski urednik kod nekoliko nakladnika i kultur-treger za svoju dušu. Član je HZSU-a u sekciji književnost. Njegovi autori dobili su sve iole relevantne domaće i regionalne nagrade, kao i pokoju međunarodnu.
Bio je jedan od selektora i jedini voditelj FAK-a (Festivala a književnosti). Jedan je od voditelja i programski savjetnik regionalnog festivala Krokodil iz Beograda i Odakle zovem iz Podgorice. S Emirom Imamovićem Pirkeom i Srećkom Horvatom pokrenuo je Fališ (Festival alternative i ljevice Šibenik)), a s udrugom ZaPis iz Zadra KaLibar festival.
Tijekom 2015. godine pokrenuo je Spikigin storytelling scenu u Zagrebu.
2016. godine pokrenuo je prvu svjetsku Nagradu za književnost na društvenim mrežama - Post scriptum.
Urednik je programa Mediteranskog festivala knjige od njegova pokretanja 2016. godine.
Većim dijelom je osmislio i koordinira izdašnu (10.000 € bruto) Nagradu Fric za najbolju proznu knjigu.
Većinu raznolikih aktivnosti objedinjuje na svojoj FB stranici.,https://www.facebook.com/spikigin/
i na site Kultipraktika: http://kultipraktik.org/spikigin/spikigin-info. Obećao si je da neće više otvarati nova područja borbe, ali baš mu je nešto zgodno palo na pamet…
Borna Sor, politolog (Zagreb), završio je Osnovnu klasičnu školu, Klasičnu gimnaziju i Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Član Hrvatskog novinarskog društva – potpredsjednik zbora satiričara, polufinalist Svjetskog debatnog prvenstva, 2007. U Dublinu Sudac finala Europskog sveučilišnog debatnog prvenstva, 2010., u Amsterdamu višestruki hrvatski prvak u Britanskoj parlamentarnoj debati
Prvi govornik međunarodnih sveučilišnih turnira u Splitu,  Beogradu i Zagrebu, dobitnik je srebrne medalje na turniru „Futur“, 2009. u Ljubljani
Najbolji delegat u Vijeću sigurnosti UN-a na Zagrebačkom Modelu Ujedinjenih Naroda, 2008.
Organizator je otvorenih stolova na temu novinarstva, debate i satire. Radio je kao kreator i administrator viralnih sadržaja na socijalnim mrežama. Novinarstvo, satira, debatni trener, gostujući predavač govorništva (na Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Zadru, Mostaru, Budimpešti i Beogradu), dokumentarni filmovi, dječje serije, gradska i znanstvena rubrika.
Boris Rašeta (1968., Bihać), diplomirani sociolog, u mladosti je pripadao naprednom radničkom pokretu, ali je vremenom počeo zauzimati pozicije bliže mainstreamu da bi se danas pozicionirao u ekstremnom centru. Počeo je novinarsku karijeru u Zapadu, koji je brzo propao, nastavio na Yutelu, Danasu, Novom Danasu, Pečatu, Novom hrvatskom listu, Arkzinu, Feralu (i td). Danas radi u 24 sata. Napisao je desetak knjiga.
 

https://www.facebook.com/spikigin/, http://kultipraktik.org/spikigin/spikigin-info