Srce otrgnuto od lista

Izložba 03.02.2020. - 29.02.2020. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Zdravka Kramarić rođena je 5. svibnja 1974. u Brežicama. Nakon završene XI. gimnazije u Zagrebu upisuje Filozofski fakultet te diplomira na smjerovima kroatistika i bohemistika. Živi u Brdovcu, a radi kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću. Za srednjoškolskih dana završava tečaj keramike kod naše vrsne keramičarke gđe Mirjane Mlinarić Maleković od koje uči i do današnjih dana. Članica je Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić i Udruge Vladimir Maleković. Svoje radove izlagala je nekoliko puta na skupnim izložbama u Brdovcu i Zaprešiću te na samostalnim izložbama u Muzeju Brdovec i Gradskoj knjižnici u Zaprešiću. Voditeljica je i keramičke sekcije Učeničke zadruge Ban u svojoj školi pa svoje dugogodišnje iskustvo u radu s keramikom prenosi i na mlađe generacije.

--------------------------------------------------------------------
Učenička zadruga Ban u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću postoji već drugu školsku godinu, no rad u keramičkom odjelu funkcionira u školi već desetak godina. Zadruga broji deset sekcija među kojima je i keramička sekcija koja okuplja pedesetak učenika srednje škole od prvih do četvrtih razreda. U njezinu radu treba istaknuti brojne nastavnike i učenike, prije svega 2. c, 3. c, 4. a i 4. c razreda. Zadruga se prikupljenim sredstvima samofinancira, ali djeluje i humanitarno tako što surađuje s Dječjom bolnicom Bistra i Dječjim domom Laduč, a daruje i potrebite učenike škole. Uključena je i u rad Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, izlaže na različitim gradskim i županijskim smotrama, a prošle godine i na državnoj smotri te je dio i mnogobrojnih Erasmus+ projekata škole.
Sve zadružne aktivnosti možete pratiti na stranicama zadruge: Facebook stranici Učenička zadruga Ban i na instagram profilu zadruge @ucenickazadrugaban.

---------------------------------------------------------------
Marljive dječje ruke vođene znanjem i iskustvom stvorile su pažnje vrijedna mala umjetnička djela… zaustavljena u vremenu… stvorena za trajnost… kao utkana baština čipke. Senzibilitet koji možemo pročitati… tu obojenu svjetlost koja nas osvaja… a vatra nam dovrši priču.
 
                                                                                                            Mirjana Mlinarić Maleković


---------------------------------------------------------------
Srce otkinuto od lista nastalo je kao spoj ljubavi prema hrvatskom tradicijskom licitaru i prirodi koja nas u svojoj promjenjivosti i ponovnom pupanju neprestano iznenađuje.
Zelena kao kontrast crvenoj nije suprotnost mene i mojih vrijednih učenica, to je sklad koji je priroda već davno prepoznala, a ja sam je ujedinila u obliku srca koje je oživjelo na prozirnoj zelenoj glazuri i povezala sa skupljenim čipkama svojih kolega i selen crvenom bojom koja odiše strašću i duboko ukorijenjenom hrvatskom tradicijom.
 
Boja je drugačija, a oblik nas povezuje i spaja, bez obzira na razlike koje u toj priči postaju premostive.
Srce otkinuto od lista kao moja ljetna priča završava čipkom otisnutom od ruha kao njihova maturantska priča, ali to nije završetak, već početak jedne neprocjenjive sinergije.
 
…………..……….. Ana, Ema, Ivana, Kiara, Lorena, Marija, Mia ………….…………………………
 
                                                                                                              Zdravka Kramarić