Što je novo sa suhozidima u Hrvatskoj? Predstavljanje domaćih suhozidnih aktivnosti i mogućnosti uključivanja

Predavanje 24.10.2018. | srijeda Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle

Predavačica: Julia Bakota, mag.ing.agr.

Predavačica dolazi iz udruge Dragodid koja se bavi istraživanjem, dokumentiranjem, promocijom i edukacijom o suhozidnoj baštini i vještini gradnje.

Predstavit će brojne načine na koje se građani i institucije posljednjih nekoliko godina bave suhozidima, odnosno aktivnosti oživljavanja vrijednog umijeća suhozidne gradnje.

Mjesec hrvatske knjige obilježit će i čitanjem izdvojenih isječaka hrvatske literature posvećenih ovoj vještini.

O udruzi:

4 GRADA DRAGODID (http://www.dragodid.org/) neprofitna je udruga građana osnovana2007. Godine koja se bavi zaštitom suhozidne baštine i revalorizacijom suhozidne gradnje. Udruga je posvećena edukacijskim i istraživačkim djelatnostima: organizira radionice suhozidne gradnje kojima je cilj približiti vještinu zidanja u suho novoj publici, izdaje publikacije znanstvenog karaktera i priručnike poput „Gradimo u kamenu", provodi istraživanja i izrađuje studije suhozidne baštine, te u suradnji sa Ministarstvom kulture aktivno sudjeluje u kreiranju politike zaštite suhozidne baštine (obrazloženja/tekst zaštite, nacionalni Registar, međunarodna nominacija suhozidne baštine za UNESCO Listu nematerijalne kulturne baštine). Udruga u zakupu ima suhozidno selište Petrebišća na obroncima Učke koje obnavlja i privodi novoj svrsi te putem svoje internetske stranice dragodid.org  vodi aktivnu online platformu za suhozidne teme. Udruga je 2011. godine dobila nagradu Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra.