Što mravi znaju o ljubavi

Izložba 12.01.2021. - 12.02.2021. Dječja knjižnica Marina Držića
Izložba slikovnica iz serije stihobasni Što mravi znaju o ljubavi autorice Dijane Merey Sarajlija. Izloženi su i originalni likovni radovi koji prikazuju kako su nastale ilustracije za pojedine slikovnice.
Autorica je, zajedno sa svojom djecom, Nikom i Lukom, i suprugom Hrvojem do sada objavila tri dvostruke slikovnice, kojima je oduševila djecu svih uzrasta. U njima se glavni lik suočava s naizgled nerješivim problemom, ali se uvijek odnekud pojave mali mravi da mu osvijeste o čemu se zapravo radi i povedu ga do rješenja.
Nika Sarajlija je za slikovnicu Ovca koja je željela puno novca i Prase koje je mislilo samo na se dobila nagradu dječjeg i pohvalu stručnog žirija književne nagrade Grigor Vitez 2018. godine.

iz recenzije dr.sc. Ane Gregl, prof. psiholog:
„... Uz literarnu vrijednost Dijaninih stihobasni, gdje stihovi skakuću poput djece u skladnoj, zanesenoj ritmičkoj igri, Dijana nas šaljivo, meko i nježno preispituje u našim odnosima, stavovima i vrijednostima. I vodi nas prema rješenju – ljubavi. Ljubav je inspiracija, snaga za promjenu, pokretač... Čitajte ove stihobasne djeci, čitajte ih s djecom, čitajte ih sebi i djetetu u sebi, s ljubavlju!“