Strip - deveta umjetnost

Tribina 28.03.2017. | utorak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18 sati
Kraće uvodno predavanje o stripu kao umjetnosti održat će novinar i nakladnik stripova Vladimir Šagadin. Uslijedit će tribina na kojoj će sudjelovati s umjetnicima - autorima stripova Esadom Ribićem i Josipom Sršenom.

Tribina je prikladna za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce, kao i ostalu zainteresiranu publiku.


Vladimir Šagadin

Vladimir Šagadin poznati je satiričar (Radio 101, Laku noć, Hrvatska, News Bar), dizajner, novinar (Šlep šou) i nakladnik (nakladnička kuća 2x2) te veliki zaljubljenik u umjetnost stripa koju svojim neumornim javnim djelovanjem i objavljivanjem domaćih umjetnika nastoji promovirati. Kao strip-znalac održava edukativna predavanja o stripu. U posljednje vrijeme u Gradskom dramskom kazalištu Gavella vodi kulturni projekt G točka: Grad u Gavelli.


Esad Ribić

Esad Ribić završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, smjer grafički dizajn. Stripom i ilustracijom počinje se baviti početkom 90-tih crtajući stripove i ilustracije za Plavi zabavnik i horor strip Gespenster za njemačkog izdavača Bastei. Radio je u Zagreb filmu kao animator filmova Mali leteći medvjedići, Šegrt Hlapić, Ad astra i drugih. U Hrvatskoj je napravio niz naslovnica za Algoritam: serijal o Milesu Vorkosiganu autorice Lois McMaster Bujold te naslovnice za knjige Georga R.R. Martina.

1996. počinje suradnju s američkim izdavačem Antarctic Pressom iz Teksasa, za koje je radio nekoliko godina. Slijede suradnja s Vertigom i konačno Marvelom, za koji je crtao u nizu izdanja: X-Men: Children of the Atom, The Brotherhood, Ultimate X-Men, Loki, Marvel Knights: Silver Surfer, Marvel Knights: Sub-Mariner, Dark Reign: The List — Wolverine, Thor: God of Thunder, The Avengers, Secret Wars i drugima. Za istog je izdavača izradio i niz naslovnica.


Josip Sršen

Rođen je 1984., crta od 2004. Objavljivao je stripove i ilustracije, između ostalog u strip-fanzinima PIPCI! i Endem, časopisima Q strip i Sergej strip, ediciji Hrvatski velikani te Modroj lasti. Preko tri godine crtao je edukativno-humorističnu pasicu Ma daj? za Jutarnji list, gdje trenutno objavljuje strip Divlji lektor. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu stripa Crtani romani šou 2007. godine.