Stripoteka - kultna revija svjetskog stripa

Izložba 15.06.2020. - 31.07.2020. Knjižnica Marina Držića
Stripoteka je nastala iz nedjeljne revije Panorama, u kojoj je u travnju 1969. najavljeno pokretanje bočnog mjesečnika koji će, nakon dugogodišnjeg izlaženja stripova u nastavcima, donositi kompletne strip priče. Više od četrdeset godina Stripoteka predstavlja riznicu svjetskog stripa, a za njezin dugi život važna je kvaliteta raznovrsne stripske ponude, redovitost u izlaženju, standardan format, privlačan logo i možda najvažnije, ozbiljnost s kojom se u Stripoteci stripovi prezentiraju čitateljima.

Stripoteka je objavila kontinuirano mnoge stripove, od njihove prve epizode pa redom do zadnje. Čitatelji su mogli pratiti doživljaje mnogih strip junaka, kao što su Asterix, Talični Tom, Blueberry, Riđobradi, Flash Gordon, Prince Valiant, Modesty Blaise, Rip Kirby, Tarzan i mnogi drugi.

Tijekom svog izlaženja od 1969. godine do danas, Stripoteka je doživjela nekoliko promjena u svojoj koncepciji. U prvih 80 brojeva je uglavnom objavljivala kompletne epizode koje su prije nje u nastavcima izlazile u Panorami. Od broja 81 do 149 počela je objavljivati stripove u 2, 3 i najviše 4 nastavka, a od broja 150/1 prešla je na dvobroje, s tim da se povećao broj stranica. 
Od broja 401 nastavljena je pojedinačna numeracija, a koncepcija je ostala ista, sve do broja 679, s jednom izmjenom, jedno vrijeme je strip u nastavcima izlazio na manjem broju stranica pa se protezao u nekoliko brojeva. Broj stranica mijenjao se od broja do broja, da bi se od broja 910 ustalio na 60 stranica.

(izvor: Vodič kroz strip: Panorama i Stripoteka autora Mladena Viskića)  


Zahvaljujemo se gospodinu Srećku Kordiću koji nam je ustupio svoju kolekciju Stripoteke za potrebe izložbe.