SuperMama mit ili stvarnost?

Predavanje 23.11.2018. | petak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:00 sati
https://pngtree.com/freepng/cartoon-super-mama_3319983.html
UDRUGA MAME S TREŠNJEVKE POZIVAJU VAS NA PREDAVANJE:
superMAME  i superTATE 
Predavačica: MIHAELA RICHTER, prof. filozofije i tjelesno orijentirana terapeutkinja

 Mame s Trešnjevke, udruga koja je nedavno službeno počela s radom,

 kroz ciljeve udruge želimo unaprijediti kvalitetu života majki, budućih majki, trudnica, dojilja, novorođenčadi, djece, roditelja i budućih roditelja i obitelji, promicati i zaštititi njihova prava, sudjelovati u predlaganju i kreiranju kvalitetnih natalitetnih politika te surađivati s udrugama s istim ili približno istim ciljevima.

 

Planiramo brojne edukacije, predavanja, radionice i javne tribine te Vas pozivamo da nas pratite na www.facebook.com/mamestresnjevke/.

Supermama- mit ili stvarnost?

- kako uspjeti zadržati zadovoljstvo i pronaći zdravu podršku u majčinstvu-

 

Ovo predavanje bavit će se temom kako biti zadovoljna majka i izbjeći zamku težnje savršenstvu i posljedično pregorijevanju (burn out-u) u majčinstvu.

Glavna tri emocionalna "demona" koja se javljaju u majčinstvu i općenito u životu su strah, sram i krivnja. Konstantna pitanja "Da li sam se dovoljno pobrinula?, Da li dajem dovoljno djetetu?, Hoće li ono biti u redu ako ga ostavim s nekim drugim? i slične kontinuirane dileme mogu nas rastrgati ako ne pronađemo put kako postepeno prolaziti kroz njih i usidriti se u mirnom odgovoru.

Izrazito je puno društvenog pritiska na majke i društvenog okrivljavanja majki.

Očekivanja da majka bude gotovo superžena koja može imati i karijeru i majčinstvo i biti kućanica i prijatelji i partnerica...su ogromne i neostvarive u tom obujmu. Kako bi našle ravnotežu potrebno je istražiti gdje sve zbog vlastitog srama ili straha odrađujem poslove koje ne mogu nositi, gdje mi "je puno previše" i kako raščistiti taj prostor obaveza kako bi našla vrijeme za dragocjene trenutke za sebe - bile one treninzi joge ili pilatesa, kave s prijateljicama, posao ili pak druženje s partnerom.

Za izgraditi te resurse potrebna je snaga da ne podliježem kritikama okoline kao "kakva si ti mama ako ne kuhaš svaki dan", "kakva si ti mama ako ideš na put s prijateljicama i ostaviš svoje dijete doma", "zašto dojiš/ne dojiš a mogla si"...

U redu je da nam se prioriteti mijenjaju kada postanemo majke te da nećemo uspjeti jednom tjedno otići u izlazak s curama, otići u kino ili kazalište ili na večeru s partnerom, no nije u redu da se potpuno odreknemo sebe i svog identiteta i vremena u korist zadovoljenja svih uloga. Pitanje i strah koje se uvijek nameće, svim majkama je: "Kako da imam sebe, kako da imam život i sve ne podredim majčinstvu i ostalim ulogama za druge? Kako da ne padnem u zaborav da se pobrinem za sebe - da ja budem ispunjena kako intelektualno, tako i emocionalno?"

Odgovor je jednostavan, ali je često teško provediv: Omogućiti si svu pomoć koju trebam, razumjeti da ne mogu imati sve uloge istovremeno i staviti sebe zajedno s djetetom na prvo mjesto.

Na ovom predavanju prolazit ćemo kako strah, sram i krivnja utječu na stvaranje i provođenje naših odluka, te na koji način otkriti što mi doista treba i stvoriti resurse da imam ispunjujuće majčinstvo.

 

Mihaela Richter,

prof. filozofije i integrativna tjelesno-orijentirana terapeutkinja


www.svjesno-roditeljstvo.com
www.centarmeleta.com