Susedgradska ljetna promenada : Podsusedski suvenir – cvjetna košarica

Radionica 22.09.2021. | srijeda Knjižnica Podsused Početak događanja: 18:00
Na trgu ispred Knjižnice Podsused Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad organizira koncert Ivane Galić u pratnji Darka Horvata.

IVANA GALIĆ (vokal) u pratnji DARKA HORVATA (gitara) na otvorenom obogatit će večer sa soul, r'n'b, pop i folk glazbom obradama pjesama Beatlesa, Princea, Arethe Franklin, M.Jacksona, Bob Dylana i mnogih drugih. Ivana Galić svestrana je visoko školovana vokalna umjetnica koja je učila solističko pjevanje u klasi mezzosopranistice Rahilke Burzevske, a nakon završenog Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, magistrirala je solističko pjevanje tj.vokalnu izvedbu na prestižnom Royal College of Music u Londonu. Nastupala je kao solist i član zborova, održala niz koncerata te aktivno nastupa u sklopu raznih manisfestacija, u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Pozivamo vas na radionicu pletenja košarice na kojoj možete svladati vještinu izrade podsusedske cvjetne košarice.
Uz knjižničarke i ove godine će vam u prvim koracima pomagati djevojke Izviđačkog odreda „MP“ Podsused.
 
Podsusedska cvjetna košarica je košarica pletena od stabljika biljke zvane sitina. Riječ je o biljci običan oblić ( Scirpus lacustris L.) koja raste na močvarnim staništima, u relativno plitkoj vodi stajaćica ili sporih tekućica. Može narasti do 2,5 m visine, cvjeta od lipnja do kolovoza, a dozrijeva od kolovoza do listopada.
Izrada košarica datira iz razdoblja između dva rata, kada je Podsused bio omiljeno izletište Zagrepčana. Tradicija izrade košarica očuvala se zahvaljujući starijim mještanima koji su kao djeca tridesetih godina prošloga stoljeća pleli košarice i kitili ih poljskim cvijećem te njima ispraćala izletnike koji su se iz Podsuseda vraćali  nakon  kupanja ili planinarenja na Samoborček, dobivši za to pokoji novčić. Danas tek nekolicina starijih mještana Podsuseda poznaje vještinu pletenja košarice. Baza cvjetne košarice s obzirom na vrijeme cvatnje biljaka bio je kesten, bazga i bujas,  uz vrtne ruže i ivančice. Obala Save poslužila je kao prirodno stanište biljci od koje se košarica izrađuje, te su stanovnici Podsuseda iskoristili postojeće prirodne resurse za oblikovanje cvjetnih košarica.
U cilju očuvanja i zaštite tradicijske baštine, izrada izvornog suvenira cvjetne košarice, korištenjem tradicijskih tehnika i materijala, ima za cilj pobuditi ljubav svih generacija prema nasljeđu. Cvjetna košarica idealna je kao predmet prepoznatljivog i uočljivog podrijetla, vezana uz prostor Podsuseda i njegovu kulturnu, povijesnu i tradicijsku osobitost,  te je prepoznatljiva po svojoj originalnosti.