Suvenir

Izložba 22.01.2018. - 12.02.2018. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati Emanuele Mascioni
Pod pokroviteljstvom Talijanskog Instituta za kulturu u Zagrebu

Grad Zagreb oduvijek je bio jedan od vodećih gradova konceptualne i aktivističke umjetnosti koja u javnom prostoru ima privilegirano mjesto. Od djelovanja njegovih avangardnih skupina, od pedesetih do sedamdesetih godina, pa do najnovijih generacija, umjetnost je duhovna i intelektualna sloboda koja se obraća publici ne samo u zatvorenom prostoru galerija i privatnih događanja, nego i na otvorenom, na svojim ulicama, trgovima, u izlozima. SUVENIR je naziv fotografske instalacije Emanuele Mascionija posebno ostvarene u tomu duhu za izloge Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića koja gleda na Preradovićevu ulicu – jednu od glavnih pješačkih zona glavnoga grada Hrvatske. Sadrži 9 fotografija postavljenih na lightbox, koje prikazuju preparirane životinje iz kolekcije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Cilj projekta je promišljanje i fotografije i uloge institucije koja ugošćava izložbu: gradske knjižnice. Preparirana životinja zapravo već sama po sebi ima elemente fotografije: nije ništa do li zaustavljanje značajnog pokreta živoga tijela, s ciljem da se dopusti sporo promatranje istoga, analitičko proučavanje koje ne bi bilo moguće u pokretu. Nadalje, cilj projekta je omogućiti sačuvanost životinje kao slike, upravo onako kako knjižnica čuva, otisnutog na papiru, postojanog svjedoka riječi i žive misli. Izbor lightboxa je onda motiviran potrebom da se ovim radovima omogući funkcionirajnje unutar prostora “izvan” institucije: sjećanje se vraća kao izvor znanja o našoj povijesti, a u isto vrijeme i kao “osvjetljavajuće tijelo”, koje nas poput bljeskalice fotoaparata hvata tijekom naših dnevnih aktivnosti i prisiljava nas na trenutak pojačane osviještenosti. Suvenir. Neonski znak slavi ovaj ritual u urbanoj i popularnoj kulturi.

Emanuele Mascioni (Rim, 1967.). Od osamdesetih godina radi u svijetu modne fotografije. Njegova produkcijska kuća MAI Ltd., sa sjedištem u Londonu, godinama je referentna točka svjetski poznatih fotografa. Surađuje s najutjecajnijim međunarodnim časopisima u toj grani fotografije. Njegovo je fotografsko stvaralaštvo oduvijek usporedno osobnom istraživanju mjesta dnevnih mikropovijesti, na marginama velikih povijesnih, ekonomskih i političkoh pokreta, gdje događaj preuzima različite dimenzije značenja.

2017. godine održana je njegova prva retrospektivna izložba pod nazivom “The Museum is closed” (2013. – 2017.) u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i u Povijesnom muzeju, pod pokroviteljstvom Talijanskog veleposlanstva i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Serija radova “Bori notesz”, realizirana 2016. godine u Srbiji, u službenom je odabiru Budapest Photo Festivala 2018. godine.