Suzana Bosnić Majcenić - Meksiko bez Photoshopa

Izložba 20.11.2020. - 20.12.2020. Knjižnica Staglišće Suzana Bosnić Majcenić
Suzana Bosnić Majcenić
Unutarnja snaga izvornoga Meksika, surova u ogoljelosti, izražena je u fotografijama virtualne izložbe Meksiko bez Photoshopa autorice Suzane Bosnić Majcenić – u prikazima ljudi, egzistencijalnih situacija, ulica i fasada kuća, poetičnih u raskoši siromaštva. Meksiko izbliza/Meksiko iznutra privlačan je u ljepoti, ali i privlačan u odbojnosti, snažan u sili stvaranja i u sili razaranja, u erosu i tanatosu.
Jednom prigodom, nakon kraćeg posjeta Meksiku, Salvador Dalí je izjavio kako se nikad ne bi mogao vratiti u zemlju koja je nadrealnija od njegovih slika, a živeći Meksiko, autoricu taj silni nadrealizam fascinira, zaokuplja te izaziva na dokumentiranje. Iako se fotografijom bavi amaterski, upravo iz tog fotografskog amaterizma, kako sama ističe, vrišti sirovost. A takva sirovost ne traži doradu niti filtere, ne treba dodavanje niti oduzimanje. Sve je onako kako jest - nepatvoreno, šarenilom bogato, ali često i okrutno.

Suzana Bosnić Majcenić rođena je 1976. god. u Splitu. Odrastala je u Blatu na otoku Korčuli, a u Zagreb dolazi 1999. god.  Dosad su u izdanju nakladničke kuće Funditus objavljene tri njezine knjige: zbirka kratkih priča Pod zemljom u velikim cipelama (2013.) i romani Tolba (2015.) i Gruba ljubav (2017.). Za roman Tolba dobila je stimulaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2015. godini. Trenutno sa suprugom živi u Meksiku (Santiago de Querétaro).