Suzana Olivari | TikveRaj

Izložba 06.11.2018. - 30.11.2018. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Suzana Olivari
Suzana Olivari inspiraciju za svoj kreativni rad pronalazi u tikvama raznih oblika i veličina. Osušene tikve u njezinim rukama nakon oslikavanja, modeliranja, bušenja ili paljenja postaju stilizirani likovi ljudskih ili životinjskih karaktera, izražajnih lica ili kretnji.

Kreativka sam od djetinjstva, koje je započelo u rodnom Samoboru prije 40+ godina. Otada me intenzivno inspiriraju i motiviraju priroda i društvo, a u prekratkom danu ideje neprestano naviru. Široki je raspon mojih interesa - slikanje, crtanje, šivanje, oslikavanje tkanina, staklo, glina i koža. Prvi puta sam izlagala, predmete od stakla, 1984. godine na Likovnoj koloniji Lug. No najduže, više od dvadeset godina, bavim se keramikom. Izlagala sam na izložbama Keramičarske radionice pri Dječjem vrtiću "Izvor", čija sam članica od 1995. godine te na izložbama Udruge SAMKERAD, od njenog osnutka 2010. godine. TikveRaj je moja prva samostalna izložba.
U brzom životnom tempu uvijek zaposlene ruke i znatiželjan duh doveli su me i do tikvi. Tikve, buče, bundeve oduševljavaju me odavno, ali u svježem, jestivom obliku. Prije nekoliko godina otkrila sam sušenje buča i oslikala prvu figuricu koju sam kasnije poklonila. Ideje ne prestaju ni danas, čak ih ima i previše, a vremena uvijek premalo. U oblikovanju figure radim tehnikama oslikavanja, modeliranja, bušenja i paljenja. Tikve koristim u izvornom obliku, a u većini je ostalo i sjeme. Figura je zapravo 90% tikva, odnosno njeno tijelo je tikva, a ostali dijelovi (ruke, noge, glava, kosa...) napravljeni su od raznih vrsta masa. U nedostatku prave dvokomponentne mase za modeliranje koristim štogod pronađem u našim trgovinama - fimo masu, glinamol, porculan masu, razne paste i ljepila.
Oblik tikve kreira karakter figure. Često me neka draga osoba inspirira u potrazi za prikladnom bučom, a osobnost tada određuje konačni izgled. Ponekad je inspiracija neka figura, lutka, skulptura... koja mi se toliko svidi da je moram izvesti u "buča" varijanti. Kad postoji ideja, tad mašti više nema kraja. No, osim mašte, potrebno je šest do osam sati strpljivog rada, kvalitetan stolac i jaka lampa s povećalom.
 
                                                                                                                                                                     Suzana Olivari, autorica