Sva lica prirode

Izložba 09.11.2016. - 04.12.2016. Knjižnica Staglišće
JI SUK BAEK:U Seoulu sam završila na akademiji »zapadno slikarstvo«. Moji radovi su ulja i akrili na platnu, ali unutarnji kontekst je kaligrafska linija i istočnjačka praznina. Ponekad zapad misli da je nedodirnuta praznina – praznina prostora, ali taj nedodirnuti prostor je stvoren i nije prazan. Stvoren je da dovrši sliku. Netaknut prostor nije pasivno prazan. Smišljen je da stvori beskrajnu, imaginarnu perspektivu i ostavi promatraču dovoljno prostora da sam odabere kako i čime će ga dopuniti. Značenje neispunjene površine na platnu u mojim radovima objašnjeno je sljedećim riječima: »Posude mogu biti napravljene od gline, ali je prostor iznutra ono što ih čini korisnim.« Tradicionalno korejsko slikarstvo transparentnije je zbog medija. Crna je boja dominantna, osnovna i glavna, a druge su boje u većini slučajeva sporednoga značaja u smislu podrške crnoj. Rad kistom je pokretniji i dinamičniji. Zapadno slikarstvo ne teži karakteru prozirnosti, nisu nepoželjni nejasni, mutni prijelazi, efekti mrlja, slika se pokriva bojom na drugačiji, kompaktniji način. Rad kistom više je statičan.
Ekonomičnost linija, jednostavnost oblika, imaginarna perspektiva u tradicionalnom korejskom slikarstvu ostavlja puno prostora mašti promatrača za popunu u detaljima. Važno je također da u korejskom tradicionalnom pejzažnom slikarstvu ljudski lik ne dominira. Ako se uopće pojavljuje, onda je malen i ne ističe se svojim značajem. To je tako zbog budističkoga načina razmišljanja prema kojemu čovjek nije središte svemira, već samo njegov dio.
Kao što sam već naglasila, zahvaljujući iskustvu života u dva različita svijeta, u mojim radovima vidljiva su dva različita traga i utjecaj ta dva različita svijeta. U mojem su radu važna dva aspekta: unutarnji – osobna percepcija, emocija koja je neizbježna u živom umjetničkom stvaranju, energija i vitalnost. S druge strane tu su i izvanjski elementi realizirane forme poput oblika, prostora, linije, boje, teksture, kompozicije.
Nit neba prožima cijelu tvorevinu, ona je produhovljena i opažamo je kroz unutarnji svijet biljaka, instinkt životinja i duhovni život čovjeka. Tako i moji radovi ne mogu biti iznimka.


www.jessybaek.com