Sve naše godine

Izložba 25.04.2017. - 25.05.2017. Knjižnica Savica Početak događanja: Otvorenje u 18 sati Bosiljka Odak
Autorica Bosiljka Odak rođena je u Vojniću 1951. godine. Put je s rodnog Korduna vodi, preko karlovačke gimnazije, do Zagreba i Filozofskog fakulteta (jugoslavenski jezici i književnosti te ruski jezik). Završetkom studija u Knjižnici Marina Držića započinje stalno druženje s knjigom, a u slobodno vrijeme s kistom, bojom i svilom, što traje do danas.
Period profesionalnog bavljenja oslikavanjem odjevnih predmeta pomogao joj je u razvijanju umijeća slikanja na svili i drugim materijalima. Svila je oduvijek privlačila žene odijevajući ih nježno i ženstveno svojim tananim i profinjenim nitima. Ona je bila i ostala izazov likovnim umjetnicima, koji paletom očaravajućih tonova oslikavaju njezino skupocjeno tkanje. Oslikana i oplemenjena vještinom autora pretvara se u unikatnu odjeću trajne ljepote.
Sve to pronalazimo u radovima autorice koja s bojom i dodirom kista pretvara jednobojnu svilu u mala djela draga očima i tijelu svake žene. Izazov je bio iskušati se i na drugim materijalima, pamuku, žoržetu i lepršavom muslinu. Dvodijelni i trodijelni kompleti te pamučne majice, prihvatljivi različitim tipovima žena, raskošni su i bogato oslikani. Likovni izričaj na svili vidljiv je i na slikama u akvarelu. Sramežljiv i tako drag. Prepoznati ljepotu cvijeta u prirodi i nije posebno teško, no zadržati tu ljepotu u slici i dati joj osobnost viđenja traži i posebnu osjetljivost.
Put svile se nastavlja.

Sve naše godine

10 new photos added to shared album