SVEMIR POREDAN PO ABECEDI - izložba rječnika iz fonda Knjižnice

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2017. - 25.10.2017. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
U najosnovnijem smislu riječi, rječnik objašnjava riječi, a enciklopedija opisuje pojmove i stvari. Jezični rječnik ili rječnik jezika nastoji kroz naslovne riječi članaka, natuknice ili leme, donijeti što iscrpnije obavijesti o rječničkom blagu (rječniku, leksiku) danoga jezika, o značenjskoj vrijednosti jedinica te o njihovoj sintaktičkoj, morfološkoj, fonetskoj itd. uporabi u diskursu (tekstovima). 
Rječnik je knjiga koja se bavi izoliranim riječima (ili pak posebnim kategorijama tih riječi) danoga jezika kako bi opisala njihov pravopis, njihov izgovor, njihovu tvorbu i njihovu povijest, ili pak barem neke od tih elemenata; radi lakše klasifikacije riječi se razvrstavaju prema određenomu redoslijedu, najčešće abecednom ili kakvu drugom; u velikim rječnicima izložene obavijesti ilustriraju se književnim primjerima. 
Rječnike je također moguće razvrstati na jednojezične (objasnidbene, eksplikativne) te na dvojezične i višejezične. Jednojezični rječnici (kako jezični tako i predmetni) donose, u načelu, tumačenja na istom onom jeziku na kojem su naslovne riječi jezika (natuknice). Osobito u najranijem i rudimentarnom obliku rječnika, glosarijima ili glosarima, riječi jednoga jezika iz danoga konteksta tumačile su se riječima drugoga jezika, ili su se pak zastarjele, rijetke, manje poznate i manje uobičajene riječi tumačile poznatijim i običnijim riječima istoga jezika.
                                                                                     Izvor:  http://enciklopedija.hr