Thomas Mann (1875 – 1955)

Izložba 03.06.2015. - 24.06.2015. Knjižnica Božidara Adžije Siniša Nikolić
Književno djelo Paula Thomasa Manna (1875 – 1955) nastalo je, raslo je i razvijalo se s rođenjem i tijekom prve polovice 20. stoljeća. Već s prvim romanom (Buddenbrookovima, 1901) u dobi od kakvih 25 godina postao je književnom zvijezdom. Pišući na razmeđi dvaju stoljeća nije ni bio svjestan da će svojim prvijencem biti obnoviteljem njemačkog romana visoke književnosti. U svojem daljnjem radu on će biti nositeljem modernističkih tendencija u njemačkoj književnosti, ali na gotovo klasičan način. Tek će ga ironija, groteska ali i svjetonazor koji će provijavati njegovim djelom čvrsto pozicionirati u modernu književnost.

Pitanje koje ovom i sličnim prilikama možemo postavljati je koliko je taj plodni opus aktualan i danas te ako jest, koji su to interpretacijski modeli kojima bismo ga približili našemu, toliko plitkom, brzom i površnom senzibilitetu. No taj zaključak treba donijeti svaki čitatelj ponaosob, pri čemu može koristiti i usluge kataloga.

Ne treba zanemariti ni njegov dosljedan antinacistički angažman koji je 1933. godine platio doživotnim izgnanstvom iz Njemačke, živeći u SAD-u da bi na koncu, 1955. godine umro u Švicarskoj. Treba dodati da Mann nije bio pasivan nego da je aktivno sudjelovao u antinacističkim akcijama, pokušavajući zaslijepljenim Nijemcima razobličiti sablast nacizma.

U konačnici možemo zaključiti da je ovaj njemački nobelovac (1929), književnik čije djelo treba uvijek i ponovno iščitavati, tumačiti ali i ponajprije uživati u literarnim čarolijama staroga majstora.



O Arhivu Thomasa Manna

Godine 1956., nakon smrti Thomasa Manna, njegova obitelj poklonila je sveučilištu ETH u Zürichu (njem.: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich , eng.: Swiss Federal Institute of Technology Zürich, u prijevodu Švicarsko savezno tehničko sveučilište ) njegovu književnu imovinu; bilješke, rukopise, dnevnike, pisma  te razne druge dokumente i materijale, čak i osobne stvari i namještaj kojima se služio pred kraj života, s namjerom da potaknu istraživanje književnikovog života i djela te utjecaj koji je imao na svoje, ali i na sadašnje doba To je potaklo sveučilište ETH na osnivanje Arhiva Thomasa Manna.
Arhiv je osnovan 1961. i nalazi se u kući Bodmerhaus (njem. Bodmer-Haus). Danas je dio Knjižnice sveučilišta ETH i u sebi ujedinjuje arhiv Thomasa Manna, istraživački centar i muzej te je vodeća akademska institucija za istraživanje Thomasa Manna i njegovog rada. Sadrži desetke tisuća djela, prijevoda, pisama, članaka, fotografija, snimaka na mikrofišu i ostale sekundarne literature. Čitaonica je mjesto za samostalan istraživački rad.

http://www.tma.ethz.ch/



O Arhivu Thomasa Manna dostupnom na mreži

Na ovoj poveznici omogućeno je pretraživanje svih rukopisa Thomasa Manna ili članaka koji se nalaze u Arhivu Thomasa Manna. Baza podataka je digitalizirana i indeksirana.

http://www.online.tma.ethz.ch/home/#/



O pretraživanju rukopisa Thomasa Manna i tiskanih članaka na novi način

I na ovom se mrežnom mjestu također može pristupiti bazi rukopisa, korespondencije, dnevnika, bilježaka i dokumentacije tiskane u časopisima o životu i djelu Thomasa Manna. Baza sadrži preko 34 000 dokumenata i 80 000 tiskanih članaka.

https://www.library.ethz.ch/en/About-us/News/New-online-search-for-Thomas-Mann-manuscripts-and-press-articles