Tikve, buče, bundeve . . .TikveRaj Suzane Olivari

Izložba 15.01.2019. - 28.02.2019. Knjižnica Kustošija Suzana Olivari
Stavite li tikve, buče i bundeve raznih oblika i veličina u kreativne ruke Suzana Olivari, nastat će lutke, stilizirani likovi ljudskih ili životinjskih karaktera vrlo izražajnih lica ili kretnji. Upravo tako izgledaju osušene tikve u rukama lutkarice Olivari, od kojih nastaju lutke nakon obrade  bušenjem, paljenjem te modeliranjem i oslikavanjem.
 
Ova rođena Samoborka za sebe kaže da je kreativka od djetinjstva te da ju oduvijek za rad i stvaranje intenzivno inspirira  i motivira sve u prirodnom okolišu, ali i u njezinom društvenom okruženju.
 
Široki raspon Suzaninih interesa kreće se od  slikanja, crtanja, oslikavanja tkanina, oslikavanja stakla, gline i kože, pa do izrade keramičkih predmeta, šivanja i modeliranja.
 
„Tikve, buče, bundeve oduševljavaju me odavno, ali u svježem, jestivom obliku. Prije nekoliko godina otkrila sam sušenje buča i oslikala prvu figuricu koju sam kasnije poklonila. U oblikovanju pojedine figure koristim se tehnikama oslikavanja, modeliranja, bušenja i paljenja. Tikve koristim u izvornom obliku, a u većini je ostalo i sjeme. Figura je zapravo 90% tikva, odnosno njeno tijelo je tikva, a ostali dijelovi (ruke, noge, glava, kosa...) napravljeni su od raznih vrsta masa. U nedostatku prave dvokomponentne mase za modeliranje koristim štogod pronađem u našim trgovinama - fimo masu, glinamol, porculan masu, razne paste i ljepila“, objašnjava lutkarica Olivari.