Tišina prirode

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2020. - 15.11.2020. Knjižnica Staglišće Virtualna izložba Mario Belić
Mario Belić
Virtualna izložba fotografija Tišina prirode u samom imenu nosi temeljnu autorovu preokupaciju – prirodu u svojim raznovrsnim pojavljivanjima, prisutnostima i naslućivanjima, skrivene kompozicije koje takve i ostaju ljudima usmjerenima samo na prolaznost.
Skupljanje fotografija skupljanje je svijeta… Fotografije stvarno jesu uhvaćeno iskustvo, a fotokamera je savršen produžetak svijesti u njenom skupljačkom raspoloženju. (Susan Sontag, O fotografiji)
U fotografskoj viziji Marija Belića, suptilnost i prozračnost prirode povezani su s njezinom snagom i divljinom u jasnoj ideji života i njegove tajne. Bajkoviti prizori, vodeni odrazi, drhtava snenost latica, magičnost kapljica i izgubljena snaga srušenog debla, u svemu se iskazuje bit postojećeg. Fotografije autora sjedinjuju tihu postojanost i mirnoću svijeta s neminovnim protokom vremena.

Mario Belić fotografijom se počeo baviti prije više od dvadeset godina, a objavljivao ih je u knjigama, na kalendarima i posterima te u drugim publikacijama. Više je sklon analognoj nego digitalnoj fotografiji. Danas radi kao nastavnik biologije, a fotografije koristi i u nastavi, nastojeći mladima približiti ljepotu prirodne raznolikosti naših krajeva.